Norbi, bankok, Ukrajna, Orbán - a hét a gazdaságban

A héten a kormány 1700 milliárdos megszorítást jelentett be, de ez "az embereket" nem érinti. (Szegény állatok, növények, gombák etc.) Tovább szívatjuk a bankokat és a közműveket, minket meg a nyugati hitelminősítők. A nem létező autópályán egyre könnyebb szekereket látó Orbán a Gazprom-vezérrel folytatott teázás után elzárta az ukránok gázcsapját. Sok a borban a cukor és úton a kátyú, vonatvezetékből viszont több kéne, de jön a 27 milliárdos lottó, fűtő-hűtőtámogatás, Kulcsár Attila, az egyszer hajlítható mobil és a Norbi-részvényupdate, mi kell még? Heti gazdasági összefoglaló.

A magyar gazdasági élet hétfőn rögtön arra a torokszorító hírre ébredt, hogy amíg a tőkepiac felügyeletét ellátó Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem vizsgálja felül Schobert (aka Schóbert) Norbi tőzsdére igyekvő táplálkozási cégének hivatalos kibocsátási tájékoztatóját, addig áll a papírok jegyzése. A termékei népszerűsítésére magát André Agassi amerikai teniszcsillagot megnyerő fitneszes exrendőr ugyanis a fanyar elemzések láttán megnyugtatónak szánt sajtótájékoztatót rántott össze, ám ott a már kiadott hivatalos tájékoztatótól eltérő - annál kedvezőbbnek tűnő - információk láttak napvilágot. Ez viszont tilos. Azóta az MNB a tájékoztató értelemszerű kiegészítését rendelte el, így szerda óta - meghosszabbított határidővel - folytatódhat a részvényjegyzés.

Ennek jelentőségéhez nyilván nem mérhető, de azért néhány bódult tőzsdeguru még hétfőn is az Alibaba nevű kínai internetes kereskedő pénteki szenzációs New York-i tőzsdei rajtjának hatása alatt állt. A 68 dolláron lejegyzett papír a tőzsdén azonnal 90 dollárt ért, és a szint azóta se változott, rögtön 30-40 százalékos hasznot biztosítva az eladóknak. Az Alibaba a jegyzés során a most piacra dobott 13 százalékáért 22 milliárd dollárt zsákolt, ami überel minden korábbi kibocsátást. Arról, hogy az Alibaba sikere milyen hatást gyakorolhat a Norbi Update Lowcarb Nyrt. hazai fogadtatására, nem jelentek meg értékelések.

Kedden Varga Mihály nemzetgazdasági tárcavezető egy konferencián gyermekvállalásra noszogatott - pedig a végkielégítés nekik se megy igazán - aztán, talán a hallgatóság passzivitását látva, egy 1700 milliárdos nagyságrendű, a lakosságot állítólag nem érintő megszorító csomagot jelentett be. Ezzel a lendülettel lecserélték a Magyar Turizmus Zrt. teljes vezérkarát, bár nehéz elképzelni, hogy ők álltak volna leginkább az állami költségcsökkentés vagy netán a népszaporulat útjában. A cseh kormány más úton jár: az eddigi 21, illetve 15 százalékos csökkentett áfa-kulcs mellett bevezet egy 10 százalékosat is.

Hétfőn Varga Mihály arra is kérte a népet, hogy szíveskedjék dolgozni. A Robert Bosch gyár elértette a célzást, és 50 ember felvételével járó új beruházásba fogott. Egyes számítások szerint Magyarországon egyetlen munkahely érdekében átlag 87 millió forintot kell elkölteni.

A Standard and Poor's viszont még nem ért a szóból: a nemzetközi hitelminősítő a sértődött fideszes felszólamlások ellenére sem javított az ország stabil kilátású BB/B, értsd bóvliszintű hitelminősítési besorolásán. Nagy szavak helyett a Kopint is inkább kátyúzást tartana szükségesnek a gazdaságban, a GKI szerint pedig csak egyszeri tényezők miatt fényesebb most az orbáni gazdaságpolitika csillaga. A jegybank monetáris tanácsa szintén a tartásra szavazott, csak az alapkamat tekintetében, így az a várakozásoknak megfelelően maradt 2,1 százalék. A forint euróárfolyama két hónapja nem látott erőt mutatva csütörtökön bekacsintott a 310-es szint alá. Elemzők ezügyben inkább borúlátóak, a forint elszabadulásától tartanak, ami alapkamatemeléssel is járhat. Az első félévben 18 milliárdos nyereséget hozó Matolcsyék jövőre 2,5 százalékos pénzromlási ütemmel számolnak, viszont azt is kimutatták, hogy a magyar gazdaságot kevéssé az unortodox lépések, inkább az uniós támogatások pörgetik. A hanyatló nyugat Matolcsy bankjegymegújító ötletét is koppintja, igaz, nekik nem új tízezresük van, csak tízesük, de hát ez már legyen az ő bajuk. Ami ott jó, azt persze átvesszük: az állami Szerencsejáték Zrt. az akár 27 milliárdos nyereménnyel is kecsegtető EuroJackpot bevezetésére készül.

A parlament a Bankszövetség tiltakozása ellenére szerdán újabb devizahiteles-mentőcsomagot fogadott el, aminek révén 25-30 százalékos törlesztőrészletcsökkenést ígérnek. Eközben újabb bankok bukták devizahiteles pereiket. Az ügy az MNB szerint a hitelintézeteknek akár 900 milliárdjába is fájhat, akiket e tárgyban további önostrorozásra köteleztek. Az irányt nyomatékosítandó az MNB engedélyezte az MKB Bank állami felvásárlását, és azt is elintézték, hogy a tönkrement Alba szövetkezet betétesei pénzükhöz jussanak. De a Fidesz ad is, nem csak elvesz: egy gyors kormánypárti módosító indítvány révén a miskolci Avas lakótelep zömmel roma fészekrakósait továbbra is kilakoltathatják.

A hét üdítő színfoltjaként Orbán Viktor a Béres Gyógyszergyár szolnoki üzemavatóján olyan szekérhez hasonlította az országot, amit erőfeszítéseik nyomán ma már többen tolnak, mint ahányan ülnek rajta - ezt a dolgot szakértők egész másként látják -, egyszersmind viszont szerinte az út még előttünk áll. És hogy ez az út bekerüljön a szekér alá, rögvest beígért egy Szolnokot Budapesttel összekötő autópályát vagy autóutat (bizonyára a 4-es mellett).

Az élet az Orbán-stadionnak otthont adó Felcsút településen is egyre vidámabb: a vagyonát törvénytelenül titkoló, majd arról egy félreértés folytán mégiscsak valló Mészáros Lőrinc milliárdos polgármester cége újabb csatornaberuházást nyert.

A pikszisből kiesni látszó Simicska-Nyerges-duó viszont még csak ízlelgeti, milyen is az Orbán-kormány alatti ellenzéki lét frissítő ridegsége. Mint megtudtuk, október közepén távozhat az állami energiaholding, az MVM éléről a Simicska-közelinek tartott Baji Csaba. Ráadásul az MVM-nek egyelőre jegelnie kell mobilhálózatépítési terveit is. Paks adópénzből állt bővítése mellett viszont rendületlenül kitartanak, mi több, az érdekszférájukhoz köthető Music FM Bochkor Gábor személyében atomerős médianagyvadat igazolt le. A kormánynak mostanában oda-odacsípő RTL Klub ellenben negyvenmilliós bírságot kapott a Médiatanácstól többek között a drogosok leépülésének "ellenpontozás nélküli" ábrázolása miatt.

A kormány környékén mostanság átmeneti oligarchahiány körvonalazódik, tekintve, hogy a jelek szerint egyik kormányközeli oligarcha sem szeretne olyan nagyon közel kerülni a kormányhoz, mint ahogy amaz igényelné. Ez persze azonnali intézkedéseket követel. De az azért már mégiscsak túlzás, hogy - mint kiderítettük - a környezetvédelem és a megújuló energiák nagy barátjává vált Áder János köztársasági elnök az "elmúltnyócév" elején állítólag milliárdokat sikkasztó, akkor kevéssé Fidesz-kedvencnek számító Kulcsár Attila brókerhez köthető napelemberuházás alapkövét rakta le. (Amikor anno Kulcsár Attila talpa alatt forrósodni kezdett a talaj, épp az akkor a Fidesz-frakciót vezető Áder Jánossal kezdett találkozgatni.) A megújuló pénzenergia melletti bátor kiállást az Orbán-kabinet egymilliárd forintos műsoron kívüli támogatással nyomatékosította.

A héten a rezsiharcot vívó kormányerők a szokásosnál kevesebb csapást mértek az ellenre. Így Németh Szilárd törvényjavaslatával átcsoportosítottak pár milliárdot a közműszívatásukat segítő néhány cégnek, a GVH pedig kartellt szimatolva hulladékcégeknél razziázott. Az Állami Számvevőszék bejelentette, hogy még több területen szeretne számot venni a számadóktól.

Hétfőn a magyar kormánynál jóval nyitottabb Kremlnek köszönhetően Moszkvából megtudhattuk, hogy Orbán Viktor aznap este Budapesten szívélyes, kétoldalú eszmecserét folytatott Alekszej Miller Gazprom-vezérrel. Persze azért a témák tekintetében az orosz közlemény sem bonyolódott mélylélektani részletekbe. Így csak találgathattunk, miről is lehetett szó, mígnem Magyarország csütörtök este váratlanul elzárta az Ukrajnába tőlünk érkező gáz csapját. A hivatalos indok a magyar lakosság védelme volt, de a lépés elsősorban a Gazpromnak jelentett ütőkártyát a pénteken Berlinben tartott orosz-ukrán kétoldalú találkozón, aminek végén körvonalazódni is látszott a gázügyi megállapodás halovány sugara. Oroszország szövetségese, Szerbia is az orosz gázszállítások váratlan csökkenésére panaszkodik, ami miatt magyarországi tárolók igénybevételét fontolgatják. Az orosz-ukrán háború sokirányú gondok forrása: az EU pénzügyi visszaélések miatt kénytelen volt leállítani az oroszországi exporttilalom miatt osztott sajttárolási támogatást. Petro Porosenko ukrán elnöknek más miatt is főhet a feje: a tulajdonában lévő magyar Bonbonetti kekszgyártó nagykanizsai gyárának bezárásával Budapestre összpontosítaná a termelést.

A beígért hétfői nap késő délutánra csak megjelent a lakossági fűtéskorszerűsítés támogatási kiírása. Eszerint egymilliárd forintot fordítanának lakásonként legfeljebb 650 ezer forintos, illetve a teljes beruházási érték maximum 40 százalékát kitevő kazáncserére, legfeljebb 4 lakásos házak magánszemély-tulajdonosainak. Csütörtökön az is közhírré tétetett, hogy a kormány 627 millió forintból támogatja a nagycsaládosok és a nyugdíjasok félárú hűtővásárlását; a keretből számításunk szerint az érintettek nem egész egy százaléka juthat kedvezményes berendezéshez. Igaz, a fogyasztók 51 százaléka nem is tudja, mibe kerül a gáz, ráadásul 90 százalékuk még mindig sárga csekken fizet. A lakásokra bizonyára ráfér a felújítás, amit bizonyít, hogy a térségben nálunk a legolcsóbbak a lakások. Mint megtudtuk, október elején a kormány némi kockázatot vállalva beindítja a nagy uniós támogatásokat is.

A repülővel utazóknak jó hír, hogy immár repülés közben is lehet mobilozni. Kivéve az Air France járatait, mert azok többsége a pilóták sztrájkja miatt nem jár, többek között Ferihegyre se. (A tét nagyságát jelzi, hogy cseh kollégáikat kirúgják.) Mobilozás közben így sem árt majd az elővigyázatosság. Különösen, ha a nagy médiafelhajtásnak köszönhetően mi is szert tettünk már a komoly népszerűségnek örvendő új iPhone 6-osra. Tekintve, hogy a termék - legkevésbé sem fejlesztői újításként, hanem csúnya tervezési hibából - a zsebben meghajlik és úgy is marad. Mondhatni, az új Apple-kütyüt a tervezők és a vevők egyaránt elkapkodták. Utazás közben - vagy másutt - tehát érdemesebb talán kézbe venni egy jó könyvet, aminek megvásárlására bizonyára a jövőben is lesz lehetőségünk, hisz a szakma már készül a Matyi Dezső nevével fémjelzett, megrendült helyzetű Alexandra áruházlánc utáni korszakra.

A hazai vállalkozások zöme szintén ragaszkodni látszik a papíralapú világhoz, hisz a felmérések szerint középkori szintű számítógépeket használnak. De legalább számláikat kiemelkedő fegyelemmel fizetik. Akár a Népszabadság megvásárlásával, akár a nol.hu böngészésével, de remélhetőleg eljut hozzájuk figyelmeztetésünk, hogy a NAV változtatott a társaságok méretbesorolásán. A szolgáltatók - fodrászok, orvosok, taxisok stb. - már csak azért is sürgősen készüljenek az informatikai szemléletváltásra, mert az adóhatóság belátható időn belül náluk is kötelezővé teszi az online pénztárgép használatát; ezt internetes játékkal is ösztönöznék.

Az esztergomi vasútvonalon sín van, vezeték nincs, így akár jövő nyárig is marad a kézihajtány. Vagy az autózás. A közúti haladásban inkább az üzemanyag okozhat egyre kisebb gondot, amennyiben szerdától és péntektől 3-3 forinttal 412-413 forintra csökkent a benzin, illetve 3 és 2 forinttal 419-420 forintra a gázolaj literenkénti ára. Ellenben az autósoknak éppenséggel a pályával lesz majd egyre több gondjuk, tekintettel arra, hogy várhatóan idén sem lesz elég pénz az utakat lyuggató kátyútenger betömésére.

Az eső eközben átokként hull a magyar rögre: a bort szégyenszemre cukrozni kell, és a napraforgó fele is oda az átkozott víz miatt. És ha ez nem volna elég a rosszból, első fokon a Hungerit is elbukta a libatömés miatt akadékoskodó Négy Mancs ellen indított perét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.