galéria megtekintése

Fejetlenség a brit szélsőjobbnál, három hétig sem bírta Putyin rajongója

1 komment

K. I.

Diane James mindössze tizennyolc napig bírta Nagy-Britannia legnagyobb euro­szkeptikus, bevándorlásellenes pártja élén. Az UKIP szeptember 16-án megválasztott elnöke magánéleti és szakmai okokra hivatkozva mondott le a tisztségről kedd éjszaka.

„Nyilvánvalóvá vált számomra, hogy nem rendelkezem sem a kellő felhatalmazással, sem minden EP-képviselő és párttársam támogatásával, hogy végrehajtsam azokat a változtatásokat, amelyek szerintem elengedhetetlenek"

– írta a The Timesnak eljuttatott közleményében az EP-képviselő.

 
Farage és James. Előd és utód egy személyben
Farage és James. Előd és utód egy személyben
Toby Melleville / Reuters

A szélsőjobboldali pártban rövid ideig teljes volt a káosz, ugyanis a saját bevallása szerint Vlagyimir Putyin munkásságát csodáló James nem tette hivatalossá pártvezetői tisztségét, így helyettest sem nevezett ki. Emiatt automatikusan elődje, Nigel Farage került vissza a párt élére.

– Próbálok elmenekülni..., de mielőtt szabadulhatnék, visszarántanak

– ütötte el a Keresztapa című maffiafilm híres jelentére utaló viccel a helyzetet Farage, akinek júliusi lemondását óriási megdöbbenés követte. Az Egyesült Királyság uniós kilépése mellett kampányoló párt ikonikus arca napokkal a június ­23-i Brexit-népszavazás után jelentette be, hogy a kilépést támogató voksok győzelmével az UKIP elérte a célját, így elérkezettnek látja az időt a visszavonulásra.

Újbóli színre lépésével azonnal megkezdődtek a találgatások, hogy Farage vajon hosszú távra tervez-e. A pártot kilenc évig vezető, most 52 éves politikus azt állítja, hogy csupán addig marad, míg új embert nem választanak az UKIP élére. Sőt a Press Association kérdésére válaszolva azt mondta: 10 millió dollárért sem térne vissza. Egykori közeli munkatársa, Raheem Kassam azonban a The Guar­diannek azt állította, hogy a Kentben született politikus indul a vezetői tisztségért. Farage-on kívül más nevek is felröppentek, ami szakértők szerint arra utal, hogy komoly hatalmi harcok folynak a párton belül.

Norman Smith, a BBC politikai elemzője szerint az UKIP identitásválságban szenved, hiszen a Brexit-népszavazás után kérdésessé vált a létjogosultsága. – Nigel Farage lemondásával az UKIP elveszítette a motorját, meghatározó alakját. Ő tartotta egyben a belső viták miatt szétzilálódott pártot, ő ruházta fel identitással.

A most zajló brutális hatalmi harcok rávilágítottak a személyes és politikai ellentétekre, amelyek szinte polgárháborút idéztek elő az UKIP-ben – írja Smith.

Theresa May brit kormányfő mindeközben ígéretet tett arra, hogy harcolni fog a szélsőségek ellen. – Megvédem az országot, nem engedem, hogy a nacionalisták szétszakítsák Nagy-Britanniát – mondta a kormányfő a Konzervatív Párt éves birminghami kongresszusán.

Három évtizedes mélyponton a font

Theresa May a tory párt éves kongresszusán szót ejtett az ország gazdasági kilátásairól is, s hangsúlyozta, hogy olyan megállapodásra törekszik az Európai Unióval, amely lehetővé tenné, hogy a brit vállalkozások a jövőben is kereskedhessenek az unió egységes belső piacával. Az Európai Bizottság jelenlegi álláspontja szerint azonban ennek csak akkor lehet realitása, ha Nagy-Britannia tartja magát az unión belüli szabad mozgás alapelvéhez. A bizonytalan helyzetben a font kedd estére 31 éve nem látott mélypontra zuhant: egy fontért szerdán már csak 1,28 dollárt/1,13 eurót adtak. A pénzromlás különösen rossz hír a külföldi munkavállalóknak, köztük a szigetországban dolgozó magyaroknak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.