Beengedték a magyar gázpiacra az INA-t

Magyarországi gázkereskedelmi jogot kapott a Mol irányítása alatt álló horvát INA – tudtuk meg. A hivatali engedély korlátozott: az INA csak a hazai gáztőzsdén kereskedhet, végfelhasználóknak közvetlenül nem értékesíthet.

Az INA csak a tőzsdén kereskedhet a gázzal Magyarországon. Forrás: INA

Lapunk érdeklődésére az INA-nál a kiadott engedélyt valósnak nevezték, de ezentúl nem kívánták véleményezni értesülésünket.

Más forrásból úgy tudjuk, az engedélykérés kifejezetten horvát gazdasági érdekeket szolgál. Az INA évtizedek óta vásárol külföldről gázt, amit viszont mindeddig szinte csak Szlovénia irányából szereztek be. Mivel azonban 2011 óta közvetlenül üzemel gázcső Magyarország és Horvátország között, az INA most irányunkba is kiterjesztette gázbeszerzési jogát. Az engedéllyel az INA célja kifejezetten a horvát fogyasztók biztonságosabb ellátása: magyarországi értékesítést nem terveznek – fogalmazott az ügyre rálátó forrásunk.

Felvetésünkre rögzítették: nincs kiválasztott magyar partnerük, a piacon piaci alapon vásárolnának nálunk. Arról, hogy az INA mennyi gázt venne tőlünk, forrásunk nem rendelkezett adatokkal.

Egyszersmind felhívták a figyelmet: Magyarország a 2012-es gázellátási zavarok idején a magyar–horvát gázvezetéken keresztül biztosította a horvát fogyasztás harmadát. Az Orbán-kormányhoz hasonlóan szakértők sürgették a horvát felet, tegye képessé a gázvezetékrendszert a fordított, horvát–magyar irányú gázszállításokra.

Más szakértők szerint kétségkívül némi zavart okozna, ha az INA Magyarországon a gáz eladójaként is megjelenne. A Mol ugyanis eddig kizárólag a MET-en keresztül volt jelen a honi piacon. Igaz, a ­MET-et csupán 40 százalékban birtokolja, de még mindig a legnagyobb tulajdonosnak számít a vitatott gázügyleteiről ismert társaságban. (A MET áttételesen mások mellett a kormányfő közeli Garancsi István és Nagy György résztulajdonában is áll.) A jelek szerint az INA elvi és korlátozott gázkereskedelmi engedélye ellenére a Mol tehát továbbra is a MET-et tekinti hazai gázkereskedőjének.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.