galéria megtekintése

Kitört a háború a gázpalackok körül is

0 komment


Marnitz István

Nem szabványos a KEG PB-gáza – figyelmeztet a cég Csányi Sándor-közeli riválisa. A KEG elnöke a szlovák exkormányfő, Vladimir Meciar rokona.


Problémásnak találta a PB-palackok töltését a KEG Közép-európai Gázterminál Nyrt. dunaalmási telephelyén a Pest Megyei Kormányhivatal műszaki engedélyezési és fogyasztóvédelmi főosztály bányászati osztálya. Ezért a tőzsdén is jegyzett cégre bírságot szabtak ki, valamint a Magyar Bányászati és Földtani Hivatallal jóváhagyandó változtatásokat írtak elő a számukra. A dokumentum szerint a vizsgálat egy riválisa, a Prímaenergia – volt Prímagáz – bejelentésére indult.

A piacvezető versenytárs a vizsgálatot sajtóközleményben is nyomatékosította. Ennek sajátossága, hogy első körben nem tüntették fel nyilatkozóként a Prímaenergiát, és a határozatot se pontosították. Igaz, eme lényeges adatokat a Népszabadság kérdésére a Prímaenergia kommunikációs megbízottja megadta.

A Prímaenergia a határozatra hivatkozva úgy fogalmaz: a KEG-palackok tartalma nem szabványos, ám ezt az értékesítés során nem tüntetik fel, ami megtévesztő. Mint írják, a hatóság megtiltotta a palackokba töltött gáz további értékesítését, kötelezte a KEG-et, hogy vonja ki a forgalomból a már megtöltött palackokat, és tartalmukat fejtse vissza. Ezeknek – a Prímaenergia szerint – a KEG nem tett eleget, további szankcióról mégse tudnak. A Prímaenergia szerint a KEG által alkalmazott gázkeverék károsíthatja is a gázkészüléket. Lapunknak egy szakértő úgy fogalmazott: a KEG-gáz is elég, ám alapanyagainak beszerzése olcsóbb, mint a szabványos PB-gázé, a társaság ezért kockáztathatott.

 

A közlemény kapcsán a KEG részéről Milan Meciar elnök lapunknak elismerte: nyáron PB-gázukban a bután aránya néhány százalékkal meghaladhatta a szabványos értéket. Meglátása szerint ez a fogyasztókat nem érinti jelentősen. A két összetevő fűtőértéke szinte azonos, és nyáron elpárolgás se fenyeget. Több fogyasztói panaszt se tapasztaltak. Így a saját maguk által tankolt gépparkjukkal se akadt gond. A télre felkészülve jelentős mennyiségű propánt tároltak be, és felkészülnek a téli propándús keverék előállítására – fejtette ki. A közzététel okai között a tulajdonosaik közötti ellentétet és versenytársaik terjeszkedési szándékát sejtette. Megfogalmazásuk szerint minden nehézség és árháború ellenére a KEG a magyar piacon minőségi és biztonságos árut forgalmaz.

A közlés ugyanakkor nem tér ki a már kiadott anyagok visszafejtésével kapcsolatos állításokra. Szintén nem hangsúlyozták, hogy mostantól visszaállnának a szabványokra.

A Csányi- és a Meciar-kör harca

A magyar PB-piac legnagyobb szereplője a Prímaenergia, amit ez év elején vásárolt meg a holland SHV-csoporttól cégein keresztül Nagy György. Az egykor a Wallisban feltűnt vállalkozó mostanság inkább az OTP-vezér, Csányi Sándor háza táján tűnik fel. A tőzsdén forgó KEG ellenben a PB-piacnak csak néhány százalékát képviseli. A társaság árfolyama 2009 óta a részvényenkénti 1500 forintról mára néhány forintra esett, minimális forgalom mellett. A cég legnagyobb tulajdonosa a szlovák Mach Trade és a szintén szlovák hátterű 1 SPS Hungary. Az Optenben elérhető mérlegeik olykor még a néhány milliárdos árbevételt is meghaladó veszteségekről tanúskodnak. Ez 2014-ben tovább emelkedő forgalom mellett néhány százmillióssá csökkent. A tőzsdén leadott nemzetközi számvitel szerinti, ez év első felére vonatkozó mérlegük tovább csökkenő veszteséget mutat. Milan Meciar szerint az „egyik" – vélhetőleg a velük ellentétes – részvényesi csoport folyamatosan bírósági eljárásokat, feljelentéseket kezdeményez az összes számba vehető hatóságnál. Szerinte ez okozza a részvényárfolyam esését is. Az Index ez év eleji, a KEG viselt ügyeit boncolgató írása szerint Milan Meciar az ellentmondásos megítélésű korábbi szlovák kormányfő, Vladimir Meciar unokaöccse.

Palackértékesítő automata és mikrochipes gázpalack Fotó: MTI – Illyés Tibor

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.