galéria megtekintése

Clinton jól áll, de még veszíthet

4 komment

H. G.

Alig több mint egy hónappal az amerikai elnökválasztás előtt Hillary Clinton viszonylag biztosan vezet a felmérésekben.

Az ideoló­giai semlegességre törekvő Realclearpolitics.com honlap által a különböző nyilvános felmérések átlagából képzett mutató szerint kétfős versenyben 3,9 százalékkal előzi meg Donald Trumpot.

Ha a libertariánus színekben induló Gary Johnsont és a zöldpárti Gill Steint is beszámítják, Clinton előnye Trumppal szemben szinte azonos, 3,8 százalék.

 

2012-ben országosan Barack Obama pontosan 3,9 százalékkal kapott több szavazatot republikánus ellenfelénél, Mitt Romney-nál, ami az 538 tagú elektori testületben fölényes, 332:206 arányú többséget eredményezett. Mint ábránkon látszik, ha most rendeznék a választást, Clinton 205 elektorra számíthatna biztosan Trump 165-ével szemben, 168 elektori szavazat sorsa egyelőre eldöntetlen.


Ha a jelenleg minimális különbséggel egyik vagy másik oldalra húzó államokat is odaítéljük a pillanatnyi vezetőnek, Clinton 322:216 arányban győzne, vagyis szinte hajszálra megismétlődne a négy évvel ezelőtti eredmény.

Ez a Demokrata Párt számára kivételesen kedvező, hiszen az idősebb ­George Bush 1988-as megválasztása óta nem fordult elő, hogy az amerikaiak háromszor egymás után ugyanabból a pártból való elnöknek szavaztak volna bizalmat.

A Nate Silver statisztikus által alapított és szintén a felmérések átlagával kalkuláló FiveThirtyEight honlap Clinton hajszálnyival nagyobb, valamivel négy százalék fölötti vezetését mutatja ki.

Ennek alapján szerdán 71-75 százalékra becsülte annak esélyét, hogy végül Clinton lesz az Egyesült Államok 45. elnöke.

Silver tekintélyét az alapozta meg, hogy négy évvel ezelőtt mind az ötven államban és a fővárosban is sikerült megjósolnia a győztest.

Blogjában most arra hívja fel a figyelmet, hogy a verseny még távolról sem tekinthető lefutottnak.

Trumpnak azonban kevés ideje maradt a számára kedvezőtlen trend megfordítására.

Reményei végleg elszállhatnak, ha az elnökjelöltek második, vasárnap esedékes vitája után sem tud közelebb kerülni Clintonhoz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.