galéria megtekintése

Csak a kockázat van elvetve az uniós pályázatokban

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 26. számában
jelent meg.


Várkonyi Iván
Népszabadság

Bár korábban szeptemberre ígérték, végül csak októberben indítja el az első új, vagyis már a 2014–20-as ciklus kiírásainak megfelelő uniós pályázatokat a kormány – de még ezzel is kockázatot vállal. Igaz, minimálisat.

A szennyvízkezelés korszerűsítésére jut a legtöbb az első pályázatokból
A szennyvízkezelés korszerűsítésére jut a legtöbb az első pályázatokból
Kocsis Zoltán

Az EU a szabályok szerint csak azon programok után fizet, amely megfelel a közösségi céloknak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden tagállammal kötnek egy partnerségi megállapodást, amelyben Brüsszellel közösen deklarálják, mire mennyi jut, milyen operatív programok indulnak el, azoknak mi a céljuk. Ezt írta alá szeptember elején José Manuel Barosso, az Európai Bizottság távozó elnöke és Orbán Viktor magyar kormányfő.

Ezt követi az egyes operatív programok elfogadása, ahol azt kell igazolni, hogy az ott leírt támogatási elképzelések megfelelnek a megállapodásban megfogalmazottaknak. Ezek elfogadását december végére várják a szakértők. Ezután lehet elfogadtatni az egyes pályázatokat (igazolva, hogy azok az operatív programokban leírtakat valósítják meg). Olyan ez,mint egy matrjoskababa: a részeknek illeszkedniük kell a nagy egészbe. Értelemszerűen a játék végén Brüsszel csak azokat a pénzeket fizeti ki, amelyeket a minden szempontból jóváhagyott pályázatok nyertesei kaptak (és persze amelyek megfelelnek még egy sor követelménynek).

 

A kormány most biztonsági játékot játszik. Azt ugyanis meg lehet jósolni, sőt már korábban is meg lehetett volna elég jó eséllyel, hogy mely pályázatok fognak biztosan átmenni – ezért aztán az előtt is ki lehet írni tendereket, hogy Brüsszel jóváhagyott volna mindent. A kormány most ezt teszi –s ezzel nincs egyedül. Hét éve is pont ez volt a helyzet, s ha lesz még uniós ciklus, a következőnél is így kell eljárni. A probléma a késéssel van – minél később kezdődnek a pályáztatások (főleg az új rendszerben), annál később jön a pénz, így nagyobb kihagyások lehetnek a pénzáramban és a beruházásokban is.

A kormány október 6. után kilenc pályázatot hirdet meg, összesen 120 milliárd forintos kerettel. Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkárának bejelentése szerint a legnagyobb összeg (50 milliárd) a kétezer fősnél nagyobb települések szennyvízkezelésére jut, de kiírnak 8,7 milliárdos keretet az ivóvízellátás javítására is. A második legnagyobb tétel a fiatal munkanélküliek képzésére elkülönített 36 milliárd. Miután 25 év alattiakról van szó, az EU-t biztos nem zavarja egy ilyen program, hiszen a kontinens egyik legnagyobb problémája a fiatalok állástalansága.

Ezekbe a programokba biztos nem köt bele senki, ahogyan abba sem, hogy a fiatalokat próbálják meg vállalkozásra buzdítani: négymilliárdos keret jut oktatásra és az üzleti tervek támogatására. Az atipikus foglalkoztatási formák (részmunkaidő, kisgyermekes anyák munkahelyi foglalkoztatása) megjelenését is segítik egy pályázattal. A legkisebb összeg a csecsemő- és gyermekápolók kiképzésére jut az új pályázatok közül (egymilliárd), az oktatási intézmények felújítására 1,5milliárdos keretet különítettek el. A vállalkozók 5-5 milliárdos keretre pályázhatnak eszközbeszerzés vagy exportfejlesztés céljából, ezek népszerű programok voltak korábban is.

Csepreghy Nándor szerint a kormány folyamatosan vizsgálja majd, hogy milyen pályázatok lesznek kiírhatók a jövőben. A következő hét évben összesen hozzávetőleg 12 ezermilliárd forintot kellene lekötni, vagyis most a pályázati keret egy százalékát írták ki.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.