galéria megtekintése

Az átkosban nem tornáztatták annyit a diákokat, mint most Debrecenben

5 komment


Kácsor Zsolt

Minden nappali tagozatos egyetemistát automatikusan sportköri taggá minősített a Debreceni Egyetem szenátusa. A kötelező tagdíjból még Nagyerdei Stadion is profitálhat.

A Debreceni Egyetem (DE) sportkörének létszáma az idei tanévkezdéskor meghaladta a 20 ezer főt, ami elképesztő rekord, majdnem százszázalékos arány: az egyetemen ugyanis mintegy 22 ezer nappali tagozatos diák tanul. E megdöbbentő adat azt jelzi: Debrecenben csupa egészségtudatos egyetemista tanul, és szinte az összes nappalis hallgató alapvető késztetésnek érzi, hogy a sportkörbe azonnal beiratkozzon.

Valószínűleg ezt a hamis következtetést vonnánk le a számokból, ha nem tudnánk: a sportkör létszámát az egyetem szenátusa egy tollvonással tornászta fel idén június 30-án. Akkor döntött úgy, hogy automatikusan a sportkör tagjává válik a DE minden nappali tagozatos hallgatója. Persze, nem ingyen: a nappalis diákok évi tagdíja 9000 forint. A sportköri tagság nem automatikus a levelezősök és az intézményi dolgozók számára, de őket sem zárják ki: havi 1500 forint tagdíj – ami egy tanítási évre 15 ezer forint – ellenében beléphetnek.

A tagdíjbevétel hatalmas összeg. Ha egy lezárt év, a 2015-ös esztendő adataival számolunk, akkor 21 442 nappali tagozatos hallgató sportköri tagdíja összesen 193 millió forint. Nem valószínű, hogy a sportkörbe minden levelező tagozatos és minden dolgozó önként belép, de ha intézményi nyomással beléptetik őket, akkor 5300 levelezős után évi 80 millióra, a 6339 egyetemi dolgozó után pedig évi 95 millióra lehet számítani. Ez összesen évi 368 millió forint.

 

Mi indokolta, hogy a szenátus a hallgatókat olyan tagsággal ruházza fel, amelyre azok esetleg nem is tartanak igényt? Erre a kérdésünkre a DE azt a választ adta: „Célunk, hogy egyetemünk polgárai tanulmányaik­ mellett az egészségtudatosság és a sportszerető egyetemi közösség iránt is elkötelezettek legyenek.

A Nagyerdei Stadionban tartják majd a felduzzasztott létszámú sportkör „közösségteremtő gálaműsorát
A Nagyerdei Stadionban tartják majd a felduzzasztott létszámú sportkör „közösségteremtő gálaműsorát"
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A DE szenátusa a hallgatói önkormányzat előterjesztésére döntött arról, hogy a fiatalok közösségépítése, a sportolási lehetőségek kiterjesztése, általánossá tétele érdeké­ben támogatja, hogy minden nappali tagozatos hallgató egységesen hozzáférhessen ezekhez a lehetőségekhez".

De mi lesz azokkal, akik nem akarnak sportköri tagok lenni? „Ha valaki tiltakozik a sportköri tagság keretében kapott szolgáltatások és ingyenesen juttatott termékek ellen, illetve nem akar a DE ezen közösségéhez tartozni, az töröltetheti magát a tagsági listáról. Ez esetben (...) nem vehet részt ingyenesen olyan eseményeken, amin a tagok igen, nem kap ingyenes – egyetemi arculatos – terméket, nem kapja azokat a kedvezményeket, amiket a tagok igen".

Vagyis azt azért megengedi az egyetem, hogy a kötelező beléptetés után – a megfelelő iratok kitöltése, szabályszerű benyújtása után – kiléphessen az, aki nem akar tag lenni és fizetni.

A pénz felhasználásáról azt mondták: azt az egyetem kiegészíti és a sportköri rendszer működtetésére fordítja. Az pedig érthetetlen, hogy az intézmény miért említette válaszában „ingyenes" egyetemi arculatos termékeket, ha egyszer azok árát a kötelező tagdíjjal együtt befizetik. A hallgatóknak küldött tájékoztatóban ugyanis az áll:

„Minden nappali tagozatos hallgató sportköri taggá válik, melynek velejárójaként minden második szemeszterben az egyetem és az egyetemi sportklub jelképeit megjelenítő felsőruházati termékre, egy nagyszabású, a debreceni Nagyerdei Stadionban megrendezendő, közösségteremtő gálaműsoron való részvételre, valamint az egyetemi sportlétesítmények tanórán kívüli idősávokban való használatára jogosult. Minden tag jogosult a nagyerdei fitneszközpontban is a Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Központban kedvezményes szolgáltatásokat igénybe venni. A sportköri tagság szemeszterre vetített díja a fenti szolgáltatások és termékek részbeni ellenértéket is magában foglalja".

Vagyis úgy tűnik, az egyetemen valakik nagyon jó üzletet szimatolnak abban, ha a hallgatókkal és dolgozókkal évente több száz milliót fizettetnek be sportköri tagság címén. Ilyen mennyiségben már érdemes szerződést kötni (komoly jutalék fejében) az említett termékeket gyártó cégekkel. Nem beszélve a látogatottsági hiánnyal küszködő Nagyerdei Stadion kisegítéséről.

Habár az egyetem azt a választ adta, hogy „a tagdíjból befolyt pénz nem kapcsolódik a felújított nagyerdei stadionlétesítményhez", ezt éppen a hallgatóknak küldött levél cáfolja a „közösségteremtő gálaműsor" említésével. A bevételgenerálás mellett ennek azért van jelentősége, mert a közpénzből megépült, 20 ezer fős stadion látogatottsága focimeccseken elenyésző – viszont jól fog mutatni a fotókon, ha meg tudják tölteni 20 ezer egyetemistával.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.