A sietős Mészáros Lőrinc esete a 444-gyel

Mészáros Lőrinc egy nappal a bírósági ítélet előtt közzétette vagyonnyilatkozatát. Másnap kiderült, hogy nem kellett volna a peches milliárdosnak annyira sietnie.

Akkor vett új, bizarr fordulatot Mészáros Lőrinc vagyonnyilatkozatának ügye, amikor a legkevésbé számítottunk rá - írja kalandos összefoglalójában a 444.hu. - Pont egy éve, 2013 szeptemberének végén gondoltunk rá először, hogy megnézzük a gázszerelőből lett felcsúti milliárdos, Mészáros Lőrinc vagyonnyilatkozatát. Orbán Viktor jó barátja néhány éve alatt részben cégének állami megrendelései segítségével lett Magyarország 88. leggazdagabb embere, 6,9 milliárd forintos vagyont halmozott fel.

A 444 azután indított pert Mészáros ellen, hogy a polgármester - akinek vagyonnyilatkozata közérdekből nyilvános - nem tette fel sajátját az önkormányzat honlapjára. Levelet küldtek az önkormányzatnak, de mint írják, "mindenféle mókás indokkal elzavartak. Érezni lehetett, hogy nem nagyon akarják kiadni a papírokat."

A Transparency International jogsegélyszolgálata segítségével indítottak pert. Az első fokú bíróság bíróság elutasította a keresetet (a 444 kommentárja: "Az egy évvel korábban elfogadott, Ne-zavarj-épp-lopok törvényre hivatkozva segített a bíróság eltitkolni Mészárosnak a vagyonát."

Innentől érdekes a történet, mert a másodfokú bíróság kimondta: az előző bíró tévedett, meg kell ismételni az eljárást. Az újabb eljárás végét Mészáros és a felcsúti önkormányzat nem várta meg: egy nappal a tárgyalás előtt nyilvánosságra hozták a polgármester összes eddigi vagyonnyilatkozatát.

Ezek után a 444 simán elvesztette a pert. A Székesfehérvári Járásbíróság szerint nem kell kiadni Mészárosnak azt a vagyonnyilatkozatát (amit Mészáros egy nappal előtte jogkövetve közszemlére tett). Miért is?

A bíróság arra hivatkozott, hogy rossz helyről kérték a dokumentumot, azt nem az érintettől és az érintett önkormányzattól kellett volna kérni, hanem az önkormányzat Vagyonnyilatkozat-ellenőrzési és Összeférhetetlenségi Bizottságától.

Most már mindegy. A lényeg, hogy Mészáros Lőrinc - bíróság ide, önkormányzat oda - teljesítette végül a törvény által előírt kötelezettségét.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.