galéria megtekintése

Elutasították a drákói abortusztiltást, visszavonulót fújt a jobboldal

9 komment


Miklós Gábor

A jobboldali többségű lengyel parlament tegnap elutasította az abortusztörvény drákói szigorítását előíró törvényjavaslatot. Azt az indítványt, amelyet épp ezek a képviselők fogadtak be tárgyalásra pár nappal azelőtt, miközben elutasítottak egy másik társadalmi kezdeményezést, amely megkönnyítette volna a nők számára a saját testükkel való rendelkezést. A kormányzó Jog és Igazságosság párt (PiS) formálisan szabaddá tette képviselői számára a döntést, de nyilvánvaló, hogy a párt teljhatalmú vezére, Jaroslaw Kaczynski kihátrált a kezdeményezés mögül.

"Kapjátok be, fanatikusok!" - üzenték a tüntetők a lengyel parlamentnek
Kacper Pempel / Reuters

A pártjában „zseniális politikai látnokként" tisztelt politikus feltehetően felismerte, hogy tévedett, amikor ezt a társadalmilag oly érzékeny kérdést beengedte a szejmbe. A PiS elnöke ráébredhetett arra is, hogy az abortusz betiltásának ügye, a művi vetélésre kényszerülő nők börtönbe zárása olyan társadalmi haragot vált ki az országban, amelyet nem képes kontrollálni. Hétfőn nők tízezrei mentek ki a lengyel városok utcáira, hogy elutasítsák, hogy a „tébolyult vallási fanatikusok és öreg papok motozzanak a lábuk között".

 

A kérdést szerdán napirendre tűzte az Európai Parlament is, ahol a PiS megpróbálta visszautasítani a tervezet elleni kritikát, s azt állították, hogy az őket bíráló képviselők nem ismerik a lengyelországi helyzetet.

Akkor még feltehetően nem értesültek arról, hogy  Kaczyński pártelnök a frakcióülésen azzal győzködte katonáit, hogy a „jó parancsnok, amikor erős ellenséges csapatok rohamát észleli, hátra vonul, átrendezi erőit, hogy később a teljes fronton letámadhassa őket." A nyilvánosság számára a PiS azt kommunikálta, hogy a tüntető nők nagy száma intette őket „alázatra".

A lengyel jobboldal szélsőségesen klerikális szárnya már régóta próbál megfelelni a katolikus egyház azon vezető tagjainak, akik az abortusz betiltását óhajtották. A lengyel  egyház folyamatosan harcol az úgynevezett „gender-ideológia" ellen, amely a gyakorlatban a női egyenjogúság és a szexuális kisebbségek elleni támadásokat jelenti. Az egyház legkonzervatívabb erőinek igen erős a befolyása a PiS-re. A püspöki kar a szavazás előtt közleményt adott ki, amelyben megerősítik az egyház elkötelezettségét az emberi élet védelme mellett. Ugyanebben a közleményben kifejtik: nem támogatnak olyan törvényeket, amelyek következtében az abortuszon áteső nőket börtönbe zárhatnák.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.