galéria megtekintése

Nem nyomoznak - törvényesen jutott ingatlanhoz Rogán feltalálótársa

4 komment


Fekete Gy. Attila

Nem történt bűncselekmény a BRFK Korrupciós és Gazdasági Bűncselekmények Elleni Főosztálya szerint akkor, amikor az V. kerületi önkormányzat a sajtó értékelése szerint  rendkívül előnyös áron segítette hozzá az általa bérelt ingatlanhoz Csík Balázst, az offshore hétterű Hunguard Zrt. társtulajdonosát, Rogán Antal propagandaminiszter feltalálótársát.

Tényi István még augusztusban tett feljelentést Csík Balázs ingatlanügyében, miután a Magyar Nemzet megírta: Csík rendkívül kedvező feltételekkel vásárolhatta meg az V. kerületi Királyi Pál utcában lévő, 82 négyzetméteres bérleményét, amelyet 11,6 milliós önkormányzati jelzálog terhelt. Bár a lap nem írt vételárat, a cikkből kiderült, hogy az önkormányzat 25 éves kamatmentes részletfizetési lehetőséget biztosított Csík számára.

Tényi feljelentésében rámutatott, hogy a témában nyomozó újságírók nem találták meg azt a hirdetményt, amelyben a Csíknak eladott ingatlan értékesítését Belváros-Lipótváros Önkormányzata meghirdette volna.

Idézte továbbá az esettel összefüggésben a sajtóban is megszólaltatott Juhász Pétert, az Együtt önkormányzati képviselőjét, aki számos belvárosi ingatlanügyben nyomozott és tett feljelentést – bár mint megírtuk, a rendőrség egyikben sem talált bűncselekményre utaló körülményt, ezért megszüntette a nyomozást. Juhász azt mondta, megszokott jelenség az V. kerületben, hogy a lakásokat Rogán-közeli embereknek adják oda.

 

Tényi ügyészségnek címzett feljelentését a BRFK-ra továbbították, ahol feljelentés-kiegészítést rendeltek el. Ennek keretében a BRFK egy úgynevezett Lakás Értékbecslési Szakértői Rendszer felhasználásával arra a következtetésre jutott, hogy a kérdéses ingatlan piaci értéke annak 2008-ban történt eladásakor 23.350.000 forint lehetett.

Szó sincs tehát arról, hogy az önkormányzat mélyen ár alatt, avagy túlságosan kedvező áron adta volna el Csíknak az általa 2003 május elseje óta bérelt ingatlant. Hiszen, mint az a rendőrség feljelentést elutasító határozatából kiderült az V. kerület az értékesítéskor 23.363.600-ra taksálta az ingatlan, 13.600 forinttal többre, mint a számított piaci értéke.

A rendőrség megállapította továbbá, hogy az önkormányzat elidegenítésről szóló döntései mind megfeleltek a hatályos törvényeknek és helyi rendeleteknek. A kapott kedvezményt pedig az ingatlanon Csík által korábban elvégzett felújításokkal magyarázták.

Bárki is tett eddig feljelentést a Rogán-vezette V. kerületi önkormányzat ingatlan-eladásai miatt, a rendőrség minden esetben azt állapította meg, hogy a kerület nemhogy ár alatt, néhány esetet kivéve inkább a felett értékesítette a korábbi bérlőknek az általuk lakott lakásokat. Valamennyi esetben ingatlan szakértői véleményekre hivatkozott a rendőrség.

Az persze egyik rendőrségi határozatból sem derül ki, hogy mindig ugyanazt az ingatlanbecslőt kérték-e fel szakvéleményre, és az sem, hogy csak egy szakértőt rendelte ki vagy többet. Ingatlanpiaci szakértők szerint mindenesetre a Király utcában 23 millióért eladott 82 négyzetméteres lakás (2008-as áron számolva is) ajándék, főleg 25 évre szóló kamatmentes részletfizetési lehetőség mellett.

A rendőrség azonban csak azt vizsgálta, hogy történt-e bűncselekmény. S mivel a szerintük nem érte vagyoni hátrány az önkormányzatot, és senki nem szegte meg az értékesítésre vonatkozó törvényeket és rendeleteket, így a sajtóban gyanúsnak tartott ingatlan eladása során nem történt bűncselekmény. Ebből pedig egyenesen következik a feljelentés elutasítása.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.