galéria megtekintése

Piszkos Fred az ENSZ-ben

5 komment


Horváth Gábor


Putyinnak az a baja, hogy nem olvasott Rejtő Jenőt. Nincs meg neki a jelenet, amint Piszkos Fred áll a kocsmaajtónak támaszkodva, kezét mélyen a zsebébe mélyesztve, és rászól Nagy Bivalyra, akinek markai éppen összekulcsolódnak a Kölyök nyakán. Piszkos Fred, ugyebár, meg akarja menteni a Kölyköt, akiről majd később kiderül, hogy az ő fia, de nem ezt mondja, hanem azt, hogy ő akarja megölni. Ugyanis Nagy Bivaly a halálos ellensége, aki automatikusan megvéd mindenkit, akit Piszkos Fred meg akar ölni. És mi lehet a koszos kapitány zsebében, pisztoly?

Na most képzeljük el ugyanezt a jelenetet az ENSZ Biztonsági Tanácsában. Oroszország ­szeretné, ha egy kelet-európai, sőt szláv jelöltet választanának meg a világszervezet főtitkárának, ám óvatlanul támogatásáról biztosítja a felmerülő neveket, amivel felébreszti a három, a Biztonsági Tanácsban vétójoggal rendelkező nyugati állam, az USA, Nagy-Britannia és Franciaország gyanakvását. Ha Moszkva tényleg azt akarta volna, hogy a bolgár Irina Bokova és Krisztalina Georgijeva, a szerb Vuk Jeremics vagy a szlovák Miroslav Lajcák közül kerüljön ki a következő főtitkár, akkor inkább elleneznie kellett volna  a jelölésüket.

Pedig itt lett volna az ideje egy kelet-európai főtitkárnak, még ha formálisan nincs is előírás a földrészek és régiók rotálásáról. Eddig volt két skandináv, egy-egy nyugat-európai, fekete-afrikai, latin-amerikai, arab és két ázsiai. Kelet-Európa azonban nem tudott egységes jelöltet állítani, ráadásul olyat, aki úgy felelt volna meg az oroszoknak, hogy azzal ne váltsa ki a Nyugat gyanúját. Hasonló volt a helyzet
a női jelöltek esetében. Eddig mindig férfi állt az ENSZ élén, ám ahelyett, hogy az ezt fontosnak tartó országok egy-két nő mögé álltak volna be, a támogatás hét pályázó között oszlott meg. Végül maradt egy portugál férfi, akiben meg tudtak egyezni a nagyhatalmak.

 

António Guterres megválasztása remek lehetőség az Orbán-kormánynak egy újabb nemzetközi szervezet elleni front megnyitására. Ellenségből nekik sosem lehet elég, de a Bem rakparton hátradőlhetnek, jövőre is lesz kitől védeni a hazát. Ráadásul bármit mond majd az új főtitkár, rögtön el lehet ütni azzal a kényelmes, bár hazug érvvel, hogy az csak egy „kommunista" véleménye. Nem lesz érdekes, hogy Guterres otthon a diktatúra ellen fellépő szocia­lista pártot vezette, majd a ­Szocialista Internacio­nálé elnöke volt. Könnyű megjósolni, hogy az Euró­pai Unió után most az ENSZ is célponttá válik. ­Pláne, hogy a portugál tíz évig töltötte be az ENSZ menekültügyi főbiztosának posztját, vagyis igazi „migráncssimogató".

Úgy hírlik, a magyar kormány is felmérte, érdemes-e saját jelöltet állítani, de – nagyon helyesen –úgy döntött, hogy nem, mert a vége úgyis kudarc lett volna. Mostanság szerényebb célért, a negyvenhét tagú Emberi Jogi Tanácsba való bekerülésért kampányol, Szijjártó Péter az elmúlt hetekben az ENSZ Közgyűlése miatt New Yorkban járva több tucat külügyminisztert próbált meggyőzni a magyar jelölés támogatásáról. Hamarosan meglátjuk, milyen sikerrel.

Piszkos Fred zsebében amúgy nem pisztoly volt, hanem egy alma. Nagy dolog a lélektan.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.