galéria megtekintése

Orbán és Vona együtt írják át Magyarországot, de titkolják, hogyan

Spirituális üzenetet fogalmazna az alaptörvénybe a kormány, ám ehhez a Jobbik segítségére szorul. Vona Gábornak feltételei vannak.

Az alaptörvény-módosításról egyeztetett, és annak pontosított változatát hétfőn már az Országgyűlés elé is terjeszti a kormány. Az alkotmánynak „szellemi, spirituális” üzenetet kell tartalmaznia, a kvótaellenes népszavazás utáni alkotmánymódosítás ezért az ország nemzeti, alkotmányos identitását védelmezi – fogalmazott Trócsányi László igazságügy-miniszer a kormányülés szünetében Tuzson Bence államtitkárral közösen tartott sajtótájékoztatón. Nem ismertette a tervezett szöveg-javaslatot, viszont azt mondta: a módosítás érinti a területet, a lakosságot, a népességet, az állami berendezkedést és az államformát. Elmondása szerint eurokonform változtatás készül.

Orbán alaptörvényének díszkiadását újabb ponton satírozhatja át az Országgyűlés
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Munkatársunk felvetésére, miszerint az uniós szerződés bizonyos esetekben lehetőséget ad az Európai Bizottságnak átmeneti rendelkezések meghozatalára, amelyek az alaptörvényt is felülírhatják, a miniszter úgy válaszolt: az áthelyezés végleges intézkedés, az átmenetiek csupán hat hónapra szólnak. Magyarország keresete a kvóták ellen pont ezt a kérdést is érinti – tette hozzá. A sajtótájékoztatón megerősítették, a kormány bízik abban, hogy az ellenzék is megszavazza a módosítást.

 

Az ellenzéki pártok azonban legfeljebb a Jobbikra számíthat a kétharmados többséget igénylő döntésnél a kormány. A Jobbik viszont csak akkor támogatja az alaptörvény módosítását, ha „világos a megfogalmazás.” A szövegnek garantálnia kell, hogy semmilyen betelepítés semmilyen jogcímen nem lesz lehetséges. Korábban a Jobbik állt elő azzal, hogy a „drága és kockázatos” népszavazás helyett „betonbiztos megoldásként” inkább az alaptörvényt kellene módosítani. Az érvénytelen kvótareferendum után Vona Gábor pártelnök a kudarcért felelőssé tett Orbán Viktor kormányfő lemondását követelte.

Ugyanakkor kérdésünkre már a népszavazás estéjén azt mondta, hogy a Jobbik ennek elmaradása esetén is hajlandó tárgyalni a Fidesszel az alaptörvényről. A Jobbik módosító indítványát egyszer már visszadobta a parlament, a közelmúltban újra beterjesztett javaslatot még bizottsági szinten sem tárgyalta az Ország­gyűlés. „Nincsenek illúzióink. A Fidesz valószínűleg lesöpri majd a javaslatunkat, vagy beelőz a sajátjával” – nyilatkozta lapunknak Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője.

A fideszes Kósa Lajos arról beszélt, hogy a Jobbik visszamenőleges hatályú javaslatot terjesztett be, amely az unióból való kilépést jelentené. Vona azonnal „határozottan visszautasította” a fideszes politikus állításait. „Teljes agyrém, nettó hazugság” – erősített rá Kósa szavait minősítve Mirkóczki is. Szerinte a Fidesz elképzeléseiről addig nehéz bármit mondani, amíg nincs szövegszerű előterjesztés, de mint mondta, a Jobbik ragaszkodik ahhoz, hogy ne pongyola, hanem egzakt legyen a szöveg.

Az alaptörvény módosításával egyértelműen ki kell zárni, hogy akár ma még nem is ismert jogcímen a parlament jóváhagyása nélkül „migránsokat” telepítsenek Magyarországra. Vona Gábor egyébként sajtótájékoztatóján azt javasolta: a Fidesz és a Jobbik elnöke, azaz Orbán Viktor és ő egyeztessen az alaptörvényről.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.