galéria megtekintése

Rogán Antal egy klubba helikopterezte magát Trumppal és Berlusconival

24 komment


Horváth Gábor

Nem Rogán Antal az első politikus, aki helikopteres röpködése kapcsán keveredik botrányba. A forgószárnyas jármű jó mulatság, csak drága. Ez a két tulajdonsága teszi különösen alkalmassá a döntéshozók korrumpálására: szeretnek rajta utazni, csak a fizetésükből nem engedhetik meg maguknak. Alább összegyűjtöttünk néhányat az elmúlt években a politikusok helikopterhasználatából kirobbant ügyekből.

Baden-Württemberg tartomány belügyminisztereként, majd miniszterelnökeként Lothar Späth már a 70-es évek végén előszeretettel használt helikoptert, ami akkoriban még merőben szokatlan volt. A német kereszténydemokrata politikus a közvélemény egy részének megütközése ellenére sem szokott le a repülésről, és a dolog végül nem ártott meg a karrierjének.

Silvio Berlusconi 1986 februárjában vette meg az AC Milan labdarúgócsapatát, és a következő szezon előtt már helikopter hozta bemutatni az új csapatot a stadionban összegyűlt szurkolóknak. A hangszórókból a Valkürök lovaglása szólt Wagnertől... Miniszterelnöksége alatt Berlusconi a híres bunga-bunga partikra is gyakran hozatta helikopterrel a lányokat.

Reuters

 

Kyle Dustin Foggót 2008-ban háromévi börtönre ítélték, amiért többek között egy helikopterutat fogadott el Brent Wilkes üzletembertől. A CIA műveleti igazgatója – az ügynökség harmadik legmagasabb rangú vezetője – cserébe állami megrendeléshez juttatta gyermekkori barátját.

Mike Easley volt észak-karolinai kormányzót 2009-ben 1000 dollár pénzbüntetésre ítélték, amiért még 2006-ban kampánycélokra vette igénybe a hivatala által fizetett helikoptert. A politikusnak beismerő vallomással sikerült elkerülnie a börtönt.

New Jersey kormányzója, Chris Christie 2011-ben kénytelen volt visszafizetni 2,251 dollárt, amiért kétszer is rendőrségi helikopterrel utazott el fia iskolai baseball mérkőzésére.

Sérgio Cabral Rio de Janeiró-i kormányzóról 2013-ban megírták, hogy nemcsak a lakásától tíz kilométerre lévő hivataláig használt naponta állami helikoptert, de a hétvégi nyaralójába is azzal fuvarozta a családot, gyermekei nevelőnőjét és a kutyájukat. Előfordult, hogy a nevelőnőt is helikopterrel küldték vissza az otthon hagyott ruhákért, ennek ellenére Cabral kitöltötte mandátumát, és az is csak utólag derült ki, hogy a nagyberuházások költségvetéséből öt százalékot kért.

Ugyanabban az évben David Cameron brit miniszterelnöknek is magyarázkodnia kellett, amiért katonai helikopterrel utazott egy vidéki gyáravatóra. A koronának ez több ezer fontjába került, miközben az első osztályú vonatjegy csak 120 font lett volna. Amikor sajtótitkárát megkérdezték, mégis miért választották a helikoptert, azt válaszolta: „Azért, mert! Nem vagyok utazási ügynök.”

A Vatikánt tavaly megrázó botrányok egyik mellékszála volt, Tarcisio Bertone bíboros, volt genovai püspök és XVI. Benedek idején államtitkár a római Bambin Gesu katolikus gyermekkórház pénzén 200 ezer euróért újíttatta fel 300 négyzetméteres vatikánvárosi luxuslakását. Ugyancsak a gyermekkórház fizette a bíboros helikopterútját vidéki rezidenciájáról Rómába egy „marketing megbeszélésre”. Ez 23 ezer 800 euróba került.

Donald Trump amerikai elnökjelölt augusztus végén villámlátogatást tett Enrique Pena Nieto mexikói elnöknél, akinek rezidenciájára a mexikói légierő helikopterével érkezett. A sajtó azóta is hiába próbálja megtudni, ki fizette az utat. Ha a mexikói kormány, akkor azzal Trump megsértette az amerikai kampányfinanszírozási törvényt.

Reuters

Tavaly szintén Mexikóban lett botrány abból, hogy a Nemzeti Vízügyi Bizottság igazgatója, David Korenfeld az irányítása alatt álló szervezet helikopterével utazott családi nyaralásra. Enrique Pena Nieto közeli munkatársa tíz napig bírta a sajtó kereszttüzét, majd lemondott.

Ugyancsak tavaly Ausztráliában lett botrány abból, hogy Bronwyn Bishop parlamenti elnök helikopterrel ment el pártja egyik kampányrendezvényére, ami 5000 ausztrál dollárjába került az adófizetőknek. Mint egy korrupciókutató egyetemi professzor írta: „Ez nem korrupció. Ez arrogancia, ostobaság, a közösségtől elszakad politikus, akinek túlzó képe van a saját fontosságáról...”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.