galéria megtekintése

Orbán üzeni: mindegy

22 komment


Pető Péter

Ha a valóság véletlenül ellátogatna egy Fidesz-frakcióülésre, egyetlen ember sem akadna, aki fölismerné.

Merthogy az igazság utáni állam pártja még csak ellenséges viszonyt sem ápol a tényekkel: már nincs velük viszonya. Ezt világosan mutatta meg Orbán Viktor érvénytelen népszavazást diadalként ünneplő esztrádműsora, és persze annak fináléja, az alkotmánymódosítási javaslat.

Annak bejelentése ugyanis egy valóságot nem kizáró közegben csak azt jelentheti: a Fidesz totális vereséget szenvedett. A kialakult helyzet mindkét versenyképes értelmezésének ez az eredménye.

 

A hozzám közel álló verzió szerint Orbánék alkotmányba foglalják a jelenlegi szabályokat. Hiszen javaslatuk szerint a magyar hatóságok döntenék el, ki kaphat menedékjogot. Ám ez eddig is pontosan így volt, és messzemenően megfelel a jelenleg ismert brüsszeli terveknek is. A tervezett módosítás kitér arra is, hogy tilos lesz a csoportos betelepítés. Erről éppen annyit érdemes tudni: ilyen fogalom nem létezik. Így pont annyi értelme van alaptörvénybe foglalni az elfogadhatatlanságát, mint megtiltani a Kétfarkú Kutya Pártnak, hogy – ígéretének megfelelően – 40 ezer savköpő menyétet küldjön Szíriába. Mindebből az következik, hogy Orbán tízmilliárdokat felemésztő, az országból rosszabb helyet formáló mocskos gyűlöletkampányával eljutott odáig, hogy az állítólagos ellenség álláspontját, azaz a használt szabályozást szabadságharca nevében maga iktassa alaptörvénybe.

Létezik viszont egy másik, alapvetően rémmese jellegű narratíva is, amely szerint Brüsszel valóban Magyarországra kényszerítene embereket úgy, hogy a magyar hatóságok tehetetlen szemlélői lennének az eseményeknek. Most ne foglalkozzunk ennek a történetnek a ténytelenségével, inkább koncentráljunk arra: ha így van, akkor Orbán a kampánnyal, egy referendum lezavarásával eljutott a Jobbik hónapokkal ezelőtti álláspontjáig. Merthogy Vonáék éppen azt kezdeményezték, hogy alaptörvény-módosítással „védjék meg" az országot a brüsszeli migránssimogatók diktatúrájától. Ha ezt a sztorit fogadjuk el, akkor ráadásul Vonának abban is igaza van, hogy az egész cirkusz annyit hozott Orbánnak, hogy gyengült az európai pozíciója. Hiszen most egy érvénytelen népszavazási eredményt vihet magával fegyverként, amikor hangkardozni megy Brüsszelbe.

E két egymással köszönő viszonyban sem lévő történet csupán annyiban hasonlít egymásra: a Fidesz nem tud a győztes oldalon állni. Ezért fizethetne akár nagy politikai árat is sok helyen, de nem kell erre számítania a valóságtól elkülönített területen működő Magyarországon. Hogy semmiféle hatása nincs semmilyen tényekkel összefüggő eseménynek a Fidesz támogatottságára, az bizonyítja: az igazság utáni állam nem csak rövid távon működtethető. Így egészen addig nyer majd Orbán a valóság nélküli világra kiépített infrastruktúrájával, államával, amíg a magyar emberek többsége nem dönt úgy: nem csapja rá az ajtót a valóságra, ha véletlenül bekopog hozzá az ajtón.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.