galéria megtekintése

Esküvő, pucc nélkül

2 komment


Doros Judit


A legutóbbi esküvőn, ahol jártam, egy Trabant kabrióval hozták a menyasszonyt, az azt megelőzőn meg egy helyi lovas kocsis fogta be két paripáját, hogy a templomból az étterembe szállítsa a menyasszony-vőlegényből immár férj-feleséggé kihirdetett ifjú párt. Lám, a magyar nyelv is mennyire macsó, ahogy bekötik egy asszony fejét, mindjárt az ura háta mögé kerül a rangsorban, bármennyire is tenyéren hordoztatott az udvarlási szakaszban.

Helikopterrel a násznép egyetlen tagja sem érkezett, pedig megtehette volna. Az egyik helyszín egy Eger közeli tanya, szép széles legelővel, ahová nem egy helikopter, hanem egy egész zászlóalj le tudna szállni, ha akar. Másik a szülőfalum, ott már bajosabb lenne a landolás mostanság, miután az erre alkalmas lovaspályát régészetileg épp feltúrták, hogy aztán kormánynak kedves erők meghívásos alapon új lovardát húzzanak fel ottan sebtében. De azért az én népem leleményes, ha valaki helikopterrel akart volna az esküvőre jönni mégis, a focipályát biztosan szabaddá teszik, amúgy se használja azt már senki évek óta, hisz megszűnt a csapat.

De nem akart.

 

A két esküvő sokban különbözött. Az egyikben szerbiai és vajdasági magyarok voltak a határon túli vendégek, a másikban angolok. Az egyikben méregzöld selyemruhát viseltek a koszorúslányok, a másikban nem is voltak koszorúslányok. Itt lelkész adta össze a házasulandókat, ott anyakönyvvezető. Emitt klasszikus fehér ruhában, amott formabontó színesben mondta ki a boldogító igent az ifjú ara.
Rongyrázás egyikben sem volt. Az egyik menyasszony maga varrta a saját és a hat koszorúslány ruháját, fillérekért. Húga sütötte a tortát, az aprósütit a násznép hozta. A másik négy napon át girlandokat fűzött, esténként magyar és angol nosztalgiaédességekből – Kojak-nyalókából, fruttiból, selyemcukorból, karamellákból – meglepetéscsomagokat készített a vendégeknek, s a nagy nap előtti délután saját kis kacsóival díszítette az ünnepi sátrat.

Azt mondták, most az egyszerűség a trendi, s az a divatos, aki nem pazarol.

Az ő boldogabbik világukban legalábbis.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.