galéria megtekintése

Orbán: Az Európai Unió fővárosa nem Brüsszel

Miután kútba esett Orbán Viktornak és Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének személyes találkozója, a magyar kormányfő Brüsszel helyett pénteken Pozsonyba utazott és Robert Ficót, a soros uniós elnökségét betöltő Szlovákia miniszterelnökét tájékoztatta a magyar kvótareferendumról, valamint az alaptörvény tervezett módosításáról.

A budapesti vendég a munkaebédet követő sajtótájékoztatón – amelyen kérdések feltevésére nem volt lehetőség – kifejtette: „Mi magyarok, mindig nagy jelentőséget tulajdonítottunk annak, hogy ez EU elnökségét vetésforgóban lássák el a tagállamok. Ezért a felfogásunk szerint az Európai Unió fővárosa nem Brüsszel, mert az EU nem ide, hanem a szabad nemzetek közösségéhez tartozik, és ennek így is kell maradnia. Vagyis változóan Pozsony, Budapest, Bukarest, Berlin és más hely a közösség fővárosa” – vélekedett a magyar kormányfő.

Fotó: Botár Gergely / Miniszterelnöki Sajtóiroda

Ez után a referendum kapcsán azzal érvelt, hogy a magyarországi rendszerváltás óta egyetlen hazai népszavazáson sem volt ennyi egy irányba mutató akarat. Függetlenül attól, hogy az alaptörvény ennek a voksolásnak az érvényességét szigorú feltételekhez köti, 3,3 millió ember akaratát nem lehet figyelmen kívül hagyni. „Mivel a népszavazás nem tudta felruházni magát közjogi következményekkel, a magyar parlament feladata ezt megtennie, ezért kell alkotmányt kiegészíteni. Bele kell írni, hogy a magyarokra senki sem kényszeríthet semmilyen betelepítést” – így a magyar miniszterelnök. Majd pedig bejelentette: azért is utazott Pozsonyba hogy garanciát adjon a vendéglátójának: ez a módosítás az európai jogrenden belül marad.

 

Orbán emlékeztetett arra, hogy az év elejei EU-csúcson olyan döntést fogadtak el, miszerint 2016 november közepéig vissza kell térni a schengeni rendszerhez, vagyis a külső határokat légmentesen szükséges megvédeni, az ideiglenesen emelt belső korlátokat pedig el kell takarítani. Felszólította Robert Ficót: a legközelebbi uniós csúcson szerezzen érvényt ennek a határozatnak, hogy vissza lehessen térni a korábbi jogi helyzethez. „Kedves szlovák barátaim, lehetséges, hogy önök még nem láttak élő bevándorlót, ami főleg annak köszönhető, hogy megvédjük, déli határainkat, ahonnan korábban százezrek mentek végig országunkon ellenőrizetlenül. Így aztán ami megtörtént Párizsban, az sajnos megtörténhet Pozsonyban vagy Budapesten is, tehát nem babra megy a játék” – riogatott Orbán.

A szlovák kormányfő közölte, hogy a soros uniós elnökséget betöltő Szlovákia miniszterelnökeként is elfogadja a kvótareferendum eredményeit és tiszteletben tartják Budapest alkotmánymódosító szándékát. Ezután rámutatott arra, hogy továbbra is akadnak az uniós tagországokat megosztó témák, elsősorban a migránsválság kezelése. Két legfontosabb feladatnak a külső schengeni határok lehető leghatékonyabb védelmét, valamint a földrészre zúduló migránsáradat megfékezését nevezte.

Szerinte a kötelező kvóták ügye már halott téma, mert az önkéntesség elve kerül előtérbe. Ugyanakkor figyelembe kell venni azokat a jogi kezdeményezéseket, amelyekkel az Európai Bizottság állt elő. Ezeket az elképzeléseket az uniós belügyminiszterek október 13-i tanácskozásán, majd pedig az egy héttel később sorra kerülő uniós csúcson vitatják meg. „Remélhetően sikerül olyan kompromisszumot kimunkálni, amely elfogadható alternatívát jelent az EB eredeti döntésével szemben” – vélekedett Robert Fico.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.