galéria megtekintése

Helikoptertúra: semmi nem stimmel a Rogán-sztoriban

Nem csak hazafelé és nem hirtelen jött felajánlásra repültek Rogánék – erről árulkodik egy ideiglenes nyírtassi leszállóhely és a rádiózás is.


Nem mondunk semmit. Nem tudunk semmiről – ezt hajtogatta egy traktoros a Rogán család helikopteres túrája miatt ismertté vált, múlt szombati esküvőnek helyet adó Magyar Talléros Rendezvényház és látványszeszfőzde előtt, amint két társával épp a jármű motorját szerelte. A helyszín diszkrét, Nyírtasstól nagyjából két kilométerre, a Karászi úton található. Impozáns is, a többhektáros, tavas területen egyszerre akár két esküvőt is lehet rendezni. Végül aztán meggondolja magát a traktoros férfi:

– Ott van bent a leszállópálya a meggyes ültetvény előtt, s ott volt már egy héttel az esküvő előtt is, láttuk, ahogy készítették elő. Még a H betűt is felfestették mészporral, de aztán, ahogy kitört a botrány, a főnök gyorsan eltüntettette a munkásokkal a nyomokat. Az embereinek meg azt mondta, fogják be a pofájukat vagy ki lesznek rúgva. Nem hirtelen ötlet volt a helikopterezés, készültek rá jó előre.

Luxusutazás barterben
Luxusutazás barterben
Mediaworks

 

Pedig Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője előbb tagadta, hogy helikopterre ült volna a hét végén feleségével, Rogán Cecíliával és egyik fiával. Amikor fényképet küldtünk neki a helikopterezésükről, a gépet biztosító cég ügyvezetője – aki korábbi nyilatkozata szerint semmit sem tudott a szabolcsi útról – már beszédesebbnek bizonyult: „Én ajánlottam fel Cecí­liá­nak, hogy visszahozom őket Mándokról, az esküvőről, hogy ne kelljen a kisfiukkal éjszaka utazniuk."

 De messze van Mándok
De messze van Mándok
Földi Imre / Népszabadság

Információink szerint eredetileg Nyírtasson landolt volna a gép, de valamilyen okból – egyes hírek szerint az ott lévő fotósok miatt – végül másik, szemtanúk szerint kisvárdai leszállóhelyet választott. A cég nyilatkozatából úgy tűnik, mintha a felajánlást hirtelen kapták volna, ám a nyírtassi férfi szavai arról árulkodnak: már napokkal korábban készültek a rendezők a helikopter fogadására.

 A kisvárdai leszállóhely
A kisvárdai leszállóhely
Földi Imre / Népszabadság

Miközben a Budapestre repülés kapcsán hamar lelepleződött Rogán hazugsága, azt már nehezebb volt feltárni, miként utazott a család a lakodalomba. Rogán napokkal ezelőtt a Borsnak azt nyilatkozta: „családommal valóban részt vettünk az említett esküvőn, amire kocsival mentünk és amiről kora reggel jöttünk vissza." Csakhogy repülésben járatos szakemberektől megtudtuk: ugyanaz a helikopter, amellyel a Rogán család vasárnap hazatért, szombat délután 16.24-kor szállt fel Budaörsről, hogy a belváros és a Megyeri híd érintésével Kisvárda felé induljon 1500 láb, körülbelül ötszáz méteres magasságon. Legalábbis a pilóta ezt az úti célt jelölte meg a légi irányítókkal folytatott rádióbeszélgetésben. Ha a Bell helikopter sebességéből indulunk ki, akkor negyed hétkor landolhattak Szabolcsban, fél órára rá már a lagziban lehettek. Az időpont egybevág azzal, amit a lakodalom vendégei mondtak Rogánék érkezéséről. Kérdeztük a kabinetirodát ennek az útnak a részleteiről is. Erre a kérdésre éppúgy nem kaptunk választ, mint arra, hogy Rogán a helikopterezés, valamint a hazugságok után lemond-e posztjáról.

Nyírtasson a traktoros férfi útbaigazítása alapján elindultunk megkeresni a leszállóhelyet: jó egy kilométert autóztunk a rendezvényház kapujától, amikor a fák mögül előbukkant egy kör alakú, földdel borított terület. Halványan még most, a kétnapos esőzés után is kivehetők voltak a fehér H betű nyomai, s valóban látszott, hogy megpróbálták gyorsan letakarítani a jelet, ami egyértelműen utal a helikopteres kalandra. Ráadásul a leszállópálya mintha kihasítana a négysornyi meggyfaültetvényből egy darabot, így az is lehet, gyümölcsfákat vágtak ki azért, hogy az esküvő helyszínéhez minél közelebb szállhasson le a gép. Néhány méterre a placctól most is ott parkolt egy sárga markológép, amivel egy-egy fát kompletten ki lehet emelni.

 Nyírtass
Nyírtass
Földi D. Attila / Népszabadság

Az esküvői sátor melletti gondozott parkban ottjártunkkor épp a lean­dereket, s az egyéb virágdekorációkat cipelték raktárba négyen-öten.

– Közmunkások? – kérdeztük egyiküket, miután olyan hírek jutottak el lapunkhoz, hogy a leszállópálya kialakítását közfoglalkoztatottakkal végeztették el.

– Igen. Vagyis nem. Alkalmazottak vagyunk. Munkások – mondta kissé bizonytalanul egyikük, aztán nyomatékul még azt is hozzátette, hogy már közel tíz éve dolgozik a rendezvényház és szeszfőzde területén. Amikor a leszállópályáról faggattuk, azt mondta, itt nem épült semmi. Mire felvetettük, hogy még látni a szabályosan felfestett fehér mésznyomokat, elmosolyodott, s onnantól több szót már nem lehetett kihúzni belőle. Kerestük Nagy Rudolfot, a tulajdonost is, de nem volt bent a látványszeszfőzdében, s tegnap munkatársai telefonjára sem reagált.

– Közmunkások nem dolgoztak a Talléros Rendezvényház alkalmi helikopter-leszállópályájának megépítésén, arról ugyanis tudnék – mondta lapunknak Jenei Erzsébet, Nyírtass polgármestere. Szavai szerint az ugyan előfordul, hogy helybéli vállalkozók három-négy hónapnyi idénymunkára közmunkásokat foglalkoztatnak, de ilyenkor azok kilépnek a programból, s a munkáltató jelenti be őket és adózik utánuk, tehát nem nevezhetők közfoglalkoztatottnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.