galéria megtekintése

Zsíros üzlet lesz Csányi gigavágóhídja

0 komment


Ungár Tamás

Két év múlva pöröghet az évi egymillió disznós kapacitásán az új mohácsi vágóhíd. A próbaüzem ebben az évben indul Csányi Sándor agrárérdekeltségénél.

Bár a hazai agrárszakemberek közül sokan kétségbe vonják, hogy a 21 milliárd forintért megépített, új mohácsi vágóhíd képes lesz-e elegendő vágóállathoz jutni a hazai piacról, ebben a hónapban elindul a próbaüzem a Csányi Sándor OTP-vezér agrárérdekeltségének számító Bonafarm-csoport üzemében. A csoporthoz tartozó Pick Szeged Zrt. idén félmillió, 110-120 kilós, és további 70-80 ezer – a téliszalámihoz nélkülözhetetlen – nagy súlyú sertést vág.

A napokban indul a próbaüzem
Laufer László / Népszabadság

A mohácsi létesítményt viszont évi egymillió állat vágására tervezték, és rentábilis működéséhez ki is kell használnia a kapacitását. – 2018-ban Mohácson már 800 ezer normál súlyú és 100 ezer „túlhizlalt” sertést vágnak, így csaknem megvalósul a kapacitás maximális kihasználása – válaszolta a Népszabadság kérdésére Nagy Endre, a Pick vezérigazgatója. A mezőgazdasági cég az egész országra kiterjedő integrációs szervezőmunkával igyekszik ösztönözni a sertéstartók termelőkedvét. Nagy Endre szerint 2020-ban a Bonafarm cégei és a Pick integrációs partnerei már 750 ezer vágósertést küldenek majd Mohácsra. A többi állatot a piac­ról és külföldről szerzik be.

 

Az integráció a Bonafarm koordinálásában úgy néz ki, hogy a cég minden feltételt biztosít a szaporításhoz és a hizlaláshoz is, az integrációs partnerek dolga az állatgondozás, ők biztosítják a telephelyet, állják a rezsiköltségeket és felelősek a keletkezett trágya elhelyezéséért. A felvásárlási ár pedig kiszámítható és előre kalkulálható. Beszéltünk a Bonafarm néhány partnerével, s ők egyöntetűen elégedettek voltak ezzel a konstrukcióval.

A nyíregyházi Agrogáz Kft. idén 280 koca szaporulatát, 8-9 ezer malacot hizlal a Bonafarm számára, 2017-ben már 400 koca és 12-13 ezer hízó átadása a cél. A cég agrármérnök-közgazdász végzettségű vezetője, S. Nagy Csaba szerint a Bonafarmmal kötött kontraktus stabilitást ad a vállalkozásának, s elérhető a konstrukcióban 20 százalék árbevétel-arányos nyereség is. Ami nagy fegyvertény azt tudva, hogy a sertések átvételi árában az utóbbi időben 30 százalékos mozgás volt tapasztalható, ami ­miatt sok cég csökkentette az állományát vagy veszteséges lett. Ebben a konstrukcióban a technológiai fegyelmet betartó termelők nem sodródnak mínuszba, igaz, lemondanak a húsár jelentősebb emelkedése esetén elérhető extraprofitról.

A négyezer hektár bérelt területen gazdálkodó Bácsalmási Agráripari Zrt. 2007 előtt 12 ezer kocát tartott a cégcsoport telephelyein. A húsár visszaesése miatt a vállalatnak 2012-ben már csak 700 kocája volt. Ezután csatlakoztak az integrációhoz, a társaság négy telephelyén 3400 kocát tartanak és a malacszaporulat eléri a 90 ezret. Bali Gábor, a cég vezérigazgatója szerint egy újabb telep felújításával elérhetik a 110 ezres malackibocsátásban megjelölt célt.

A Bonafarm sertéstartó partnerei közül 15 készül állatállományának gyarapítására, tudtuk meg a Pick vezérigazgatójától, és 25 olyan tenyésztő jelentkezett bérhizlalásra, aki eddig nem volt kapcsolatban a céggel. Minthogy a Vidékfejlesztési Program telepfejlesztési támogatásával fejleszteni lehet a telepeket, Nagy Endre biztos abban, hogy a mohácsi vágóhídnak nem lesznek disznógondjai.

Jöttek a dolgozók, de kisebb az elinduló csapat

Augusztus elején még 120 dolgozó hiányzott abból a 600-ból, amennyivel a mohácsi vágóhidat ősszel elindítani tervezték, írta meg akkor a Népszabadság. Pedig a Pick Szeged szegedi, illetve pécsi üzemében alkalmazottaknak 20-40 százalékkal nagyobb bért ígértek a Mohácsra való „átigazolás” esetén, mégis így is voltak sokan, akik nem fogadták el az ajánlatot. Hogy pontosan azóta milyen ajánlattal rukkolt elő a Bonafarm-csoport, illetve az „MCS” Vágóhíd Zrt., nem tudni, de szeptember közepén az Agrárszektor.hu már arról számolt be, hogy 20-30 hely van már csak nyitva – igaz, nem 600-hoz, hanem már csak 560-hoz képest, ugyanis ekkora elstartoló alkalmazotti kontingest említett Nagy Endre az élelmiszer-ipari portálnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.