galéria megtekintése

Jóleső díjeső

Míg az állam tíz éve nem alapít irodalmi díjat, a kortárs művek születését magáncégek motiválják. Vajon mikor lesz Esterházy-díj?

Minden bizonnyal csak idő kérdése, hogy valaki bejelentse, Esterházy Péter tiszteletére irodalmi díjat alapít. Az alig három hónapja elhunyt író neve mellett ötvenhat díj átvételének időpontja szerepel, hazai és külföldi, állami és magán. Ezzel minden bizonnyal az egyik legsokrétűbben elismert magyar írónak számít.

– Túl korai lenne még Esterházy Péterről díjat elnevezni, vagy díjat alapítani az emlékére – válaszolta az irodalmi körökben felmerült kérdésre lapunknak Kolosi Tamás, a Magvető Kiadót is magában foglaló Líra Könyv Zrt. tulajdonosa. Az Esterházy-művek kiadási jogát birtokló Magvető – amely 1976-tól kezdve az író összes művének megjelentetője – a szerző és a művek szempontjaira figyel.

 

Nagy siker az író utolsó befejezett könyve, a Hasnyálmirigynapló, és sokan vásárolják a Bevezetés a szépirodalomba idén megjelent, szétbontott kiadását is. Esterházy sokáig nem akarta a kisregényeket önálló kötetenként megjelentetni, végül – halála előtt nem sokkal – beleegyezett.

Esterházy Péter író, a Magyar Irodalmi-díj átadásán
Esterházy Péter író, a Magyar Irodalmi-díj átadásán
Mediaworks

Kolosi Tamástól megtudtuk, hogy az író haláláig dolgozott az Egyszerű történet című sorozat harmadik részén, de a kiadó a félbemaradt kéziratról kegyeleti okokból még nem akar tárgyalni a családdal. Az író szerkesztője, Cziffra-Tóth Júlia így mesélt a Népszabadságnak adott interjúban az utolsó hónapok munkáiról: „Folyamatosan tartottuk a kapcsolatot e-mailben, telefonon és személyesen. Lenyűgöző volt látni, ahogy dolgozik. Nem csak azt, ahogyan konkrét kérdésekben eljutott a megoldásokig. Hanem azt az egészen kivételes viszonyt, ami őt a munkához fűzte. A dolgozáshoz. Nem ismerek ahhoz foghatót." A befejezetlen írások a legkényesebb ügyek közé tartoznak mindig. Márai Sándornak például több mint 60 évig szunnyadt utolsó regényének kézirata hagyatékban.

Esterházy egyébként a Márai Sándorról elnevezett állami irodalmi díjat is megkapta, azt 2001-ben, a legértékesebb államit, a József Attila-Díjat pedig már jóval korábban, 1986-ban, alig 36 évesen.

Esterházy drámái

Jövő héten kerül a boltokba a Magvető Kiadó jóvoltából az új Esterházy-kötet, benne három dráma. A szerző 2009 és 2015 között írt darabok nem ismeretlenek a Daisy, a Búcsúszimfónia és a Rubens olvasói előtt. Olvasás közben érdemes lesz a szerző utasításoknak megfelelően az Esterházy által választott zenéket hallgatni.

Az állami irodalmi elismerések jelenlegi árfolyamával (773 ezer–1,1 millió forint) szemben a magánszféra tolla úgymond jóval vastagabban fog: e művészeti ágban is a Prima Primissima viszi a prímet 15 millió forintos összegével, amelyet az éppen tíz éve alapított Aegon-díj követ nettó hárommillió forintos kifizetéssel.

Idei alapítású irodalmi magándíjból mindjárt három is van, mindegyik egymilliós összeget ad át, közülük a Libri irodalmi és közönségdíja komoly reklámbüdzsével jár együtt, 25 millió forintos médiatámogatással segíti hozzá az írókat a brandépítéshez. A kortárs irodalom fennmaradása ma már gyakorlatilag elképzelhetetlen a magánszféra által finanszírozott ösztöndíjak és a művészek megélhetéséhez – kimondatlanul – hozzájáruló, mecenatúrának is felfogható díjak nélkül.

Néhány jelentős magánalapítású elismerés
Díj elnevezése
Legutóbbi díjazott 
Alapító 
A díj 
Artisjus Irodalmi Díjak
2016: Beck András, Bognár Péter, Gerőcs Péter, Takáts József   Artisjus Egyesület (2005) 2012-ig 3 millió Ft volt,
  azóta jelképes 
Artisjus Irodalmi Nagydíj s
2016: Tőzsér Árpád  
 Artisjus Egyesület (2005) 2012-ig 3 millió Ft, azóta jelképe
Aegon-díj 
2016: Oravecz Imre 
 Aegon Biztosító (2006) nettó 3 millió Ft
Balassi Bálint-emlékkard 
  2016: Agócs Sándor Balassi Intézet (1997)

Üveggolyó díj
  2016: Máron László
Írók Boltja dolgozói (1993)

Dunajcsik Mátyás Lehetőség
2016: Sepsi László Sárközy Bence és Halmos Ádám, 
 Libri (2015)  könyv kiadása
Babits Mihály Alkotói Emlékdíj 
2015: Rakovszky Zsuzsa 
Magyar Irodalomtörténeti Társaság (2008) 
 könyv kiadása
Prima Primissima díj   Primák 2016: Vámos Miklós, Rónay László, Ács Margit Demján Sándor (2003)
15 millió Ft 
Libri Irodalmi + Irodalmi Közönségdíj 
2016: Rakovszky Zsuzsa, Bartis Attila 
Libri Könyvkereskedelmi Kft. (2016) 
1 millió Ft + 25 millió Ft média
Margó-díj 
2015: Totth Benedek 
Margó Irodalmi Fesztivál (2015) 
 500 ezer Ft
Békés Pál-díj 
 2016: Potozky László Békés Pál Civil Társaság (2013)
 100 ezer Ft
 Hazai Attila Irodalmi Díj2016: Bartók Imre
Kortárs Írói Alapítvány (2016) 1 millió Ft

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.