galéria megtekintése

Orbán fogorvosa mindent megtett, mégis beragadtak az Ironmannek járó milliók

3 komment


Spirk József

Hiába várja a júliusban azonnalira beígért állami támogatást a nyáron lezajlott Ironman 70.3 verseny szervezője. A nemzetgazdasági szempontból is fontos nemzetközi rendezvénynek a kormány 180 millió forintot ítélt meg, a pénznek a Magyar Triatlon Szövetségen keresztül kellene eljutnia az ironmanesekhez, de nem jut. A szakszövetség és a versenylicencet birtokló Kropkó Péter vállalkozása között rég elmérgesedett a viszony, főleg miután a szövetség a tavasszal megpróbálta bemártani őket az amerikai jogtulajdonosnál.

Az Ironman 70.3 olyan nemzetközi rangú sportesemény, amely a turizmuson keresztül nagyban hozzájárul a gazdaság növekedéséhez – lelkendezett július végén a nagyszabású budapesti triatlonverseny politikus fővédnöke.

L. Simon László a verseny előtt azt mondta, hogy az amerikai licenc alapján megrendezett verseny nagyszerű lehetőséget jelent Magyarország számára a sport, a turizmus és a kultúra összekötésére. A triatlon egyre menőbb sportágnak számít a világban, a nyári magyar versenyre is közel kétezren neveztek be, többségükben külföldről. Ráadásul az Ironman amerikai jogtulajdonosa azt is meglebegtette, hogy ha minden jól megy, 2018-ban akár Budapest kaphatja a 70.3 versenysorozat világbajnokságának rendezését is. (Az Ironman 70.3 1,9 km úszásból, 90 km kerékpározásból és 21.1 km futásból áll. Az elnevezésben szereplő szám a verseny során megtett távolság mérföldben kifejezett összesítése.)

Az ebben rejlő gazdasági potenciált a kormány is észlelte, ezért néhány nappal kezdés előtt az Ironman 70.3-at is felvette a kiemelten támogatott sportrendezvények közé.

 

A kormány július 21-én döntött: amellett, hogy 100 millió forinttal támogatja a Magyar Triatlon Szövetség idei nemzetközi versenyeit, külön 180 milliót ad az Ironman 70.3-ra. A Magyar Közlönyben olvasható kormányhatározat szerint a miniszterelnök utasította az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy azonnali hatállyal gondoskodjon a rendezési költségek támogatásáról.

MTI

A verseny rég lezajlott, a támogatás azonban azóta sem érkezett meg, nehéz helyzetbe hozva ezzel a rendezőket az Ironman 70.3 versenyek jogtulajdonosa, a World Triathlon Corporation (WTC) előtt is.

Az azonnali támogatás késésének okáról megkérdeztük az Emmi sportért felelős államtitkárságát. A Szabó Tünde által vezetett államtitkárságról azt válaszolták, hogy a kormánydöntés értelmében nem a versenyt szervező Kropkó Péter Triatlon Clubja a támogatás kedvezményezettje, hanem a Magyar Triatlon Szövetség (MTSZ).

Az államtitkárság szerint az MTSZ-t augusztus 31-én értesítették a támogatásról szóló – több mint egy hónappal korábban született – döntésről, és ekkor kérték be a szerződés megkötéséhez szükséges dokumentumokat is. A minisztériumban azt is közölték, nem az ő hatáskörük, hogy a pénz ügyében mi zajlik az MTSZ és tagszervezete, a Kropkó Club között.

Az MTSZ szerint ők is megtettek mindent a szerződés létrejöttéért, már el is küldték a minisztériumba a bekért iratokat. A kérdéseinre adott válaszból azonban nem derül ki, miért nem jutottak két és fél hónap elteltével sem a pénzükhöz az Ironman szervezői. "Mivel a szerződés előkészítése jelenleg folyamatban van, semmilyen nehézség nem hátráltatta a szerződéskötést, hiszen még nem ismerjük a szerződés tervezetét. Tekintettel arra, hogy a Magyar Triatlon Szövetség számára a támogatás konkrét feltételeit még nem határozta meg az Emmi, így csak a kormányhatározatban megjelölt támogatási nagyságrendet és támogatási célt ismerjük."

A Népszabadság már korábban írt arról, hogy a két triatlonos szervezet között egyáltalán nem felhőtlen a kapcsolat. A Bátorfi Béla által vezetett MTSZ tavasszal megtorpedózta a Velencei-tónál tervezett Ironman-es versenyt. Az utolsó pillanatban megvonta a hozzájárulását, ami miatt ötszáz versenyző nevezési díját kellett visszautalni.

Bátorfi Béla és Kropkó Péter
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A verseny elmaradása miatt kialakult vitát tovább mérgesítette, hogy Bátorfiék az amerikai WTC előtt is megpróbálták bemártani az ironmanes társaságot, hogy problémák lehetnek az akkor még csak előkészítési szakaszban lévő budapesti versennyel, és saját magukat ajánlották, mint akik szükség esetén szívesen besegítenek. A velencei verseny körüli vitában még az is felmerült, hogy a szövetség fegyelmit indít Kropkó ellen, ami lehetetlenné tette volna, hogy megkapja a nagy nyári versenyre szánt állami támogatást.

A minimum barátságtalannak minősíthető gesztusok a nagy verseny idején sem maradtak el. Az Orbán Viktor fogorvosaként elhíresült Bátorfi vezette szövetség egy meglehetősen zavaros hátterű vízminőségi mérésre hivatkozva azt állította, hogy súlyosan fertőző az úszószám megrendezésére kijelölt Lágymányosi-öböl vize. A közleménye verseny előestéjén jól megijesztette a résztvevőket és a közvéleményt, holott az akkreditált mérések, amelyekről a szövetség is tudott, semmilyen veszélyt nem mutattak ki.

Csütörtökön az is bebizonyosodott, hogy a szövetség a jövőben sem kalkulál a nála sokkal nagyobb versenyeket szállító Ironman szervezőivel. Az MTSZ úgy készítette el és mutatta be több ciklusos fejlesztési tervét, hogy abban semmilyen szerepet nem adott a saját tagszervezetének, egyben konkurenciájának.

Orbán fogorvosa

Bátorfi Bélát 2014 júniusában választották a Magyar Triatlon ­Szövetség elnökévé. A korábban is elnökségi tag Bátorfinak van egy ­nevét viselő külön triatloncsapata Egerben, amely rendszeresen indul versenyeken. Az MTSZ elnöke civilben fogorvos, az elmúlt években az államilag busásan támogatott Magyar ­Fogászati Turizmus Fejlesztési Program egyik alapítójaként tűnt föl a hírekben. 2011-ben Orbán Viktor szóvivője elismerte, hogy Bátorfi a kormányfő fogorvosa. Ám hangsúlyozta, nincs összefüggés a programnak odaítélt egymilliárd és aközött, hogy kit kezel Bátorfi.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.