galéria megtekintése

A lehallgatási botrány után leváltották az MTVA biztonsági vezetőjét

1 komment

B. I.–M. L. F.

Leváltotta a közmédiát fenntartó Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) biztonsági vezetőjét és annak helyettesét Vaszily Miklós vezérigazgató – értesült a Népszabadság. Úgy tudjuk,

Kovács István és Tarjányi Tamás menesztése összefüggésben áll azzal a lehallgatási és megfigyelési botránnyal, amelyben a rendőrség is nyomoz.

A két vezető menesztését az ­MTVA sajtóosztálya megerősítette, de a felmentés okait nem akarták kommentálni. „A felek abban állapodtak meg, hogy nem nyilatkoznak a munkaviszony megszűnésének körülményeiről" – olvasható a válaszlevélben, amely azt is leszögezi, hogy nemcsak leváltották őket, de az MTVA „kötelékét" is el kellett hagy­niuk.

 

Mint arról már beszámoltunk, Vaszily szeptember elején kezdett rendteremtésbe: első lépésben felügyelete és ellenőrzése alá rendelte az osztályt és alszervezeti egységeit, majd vasárnap megvált a két vezetőtől, másnap pedig ki is nevezte az új biztonsági főnököt.

Ebben a Médiatanács támogatását is élvezi, amely a szervezeti átalakítást szeptember 26-i döntésével még az MTVA működési szabályzatába is átvezette. A médiahatóság elnöke, Karas Monika pedig a napokban véglegesítette Vaszily kinevezését is. Az Index és az Origó korábbi vezetője tavaly augusztus óta mostanáig megbízott vezérigazgatóként dolgozott.

Úgy tudjuk, a közmédiát a nagy strukturális átalakítás és leépítések idejében irányító Böröcz István hívta a most leváltott két vezetőt az ­MTVA-hoz. Egyébként Kovács és Tarjányi a korábbi üzemeltetési igazgató alatt dolgozott. Márpedig Vas Imre érintett a lehallgatási botrányban. Március végén egy beázás után rejtett mikrofonokat találtak Vaszily Miklós szobájában, s felvevőkészüléket a vezérigazgatói kabinetvezető Enyedi Csaba irodájában, Vas szekrényében pedig egy hang- és képfelvétel készítésére alkalmas eszközt.

A 168 óra augusztusban arról írt, hogy Vast még a helyszíneléskor megkérdezték a rendőrök, miért volt szükség a készülékek beszerelésére, mire az üzemeltetési igazgató azt állította, az eszközök telepítése „magasabb célokat" szolgált. A 444.hu oknyomozó cikke szerint a készülékeket csakis belső ember telepíthette feltehetőleg politikai okokból. Vas korábban Várhegyi Attila, egykori fideszes pártigazgató kabinetfőnöke volt, Várhegyi pedig évek óta a közmédia egyik legbefolyásosabb személyisége, az MTVA tanácsadója.

A lehallgatási botrány azért is kínos, mert a közmédia nemzetbiztonságilag védett intézmény, az Alkotmányvédelmi Hivatalnak felhatalmazása van az objektumok védelmére. Megkérdeztük a vagyonkezelő alapot, hogy kit nevezett ki új biztonsági főnöknek, de azt mondták, hogy nevét csak később közlik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.