galéria megtekintése

A népszavazás 2018 főpróbája volt


Bosznia-Hercegovina és a régió stabilitása továbbra is kérdéses, mert nyilvánvaló: a szerbek és a horvátok sem kívánnak olyan közösségben élni, amit a bosnyák politika egy többnemzetiségű képződmény hazug ígéretével próbál rájuk kényszeríteni – magyarázta a Népszabadságnak Zarije Szeizovics, a Szarajevói Egyetem Politikatudományi Karának professzora. A szakértő napokkal azután értékelte a régiós helyzetet, hogy Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke – és pártja, a Független Szociáldemokraták Szövetsége (SNSD) – fölényes győzelmet aratott a vasárnapi boszniai helyhatósági választásokon.

Az eredmény nem meglepetés, hiszen a Szerb Köztársaság államiságának január 9-i megünnepléséről egy héttel korábban tartottak népszavazást. A referendum után egyszeriben senki nem foglalkozott a munkanélküliséggel és a rossz gazdasági helyzettel. Dodiknak ráadásul saját politikai ellenzékét is sikerült gúzsba kötnie.

Dodik a referendummal több legyet ütött egy csapásra: az SNSD-tagok mozgósításának eredményeképp olyan helyeken is nyert az önkormányzati választásokon, ahol korábban nem. Sikerült továbbá egységgé kovácsolnia a bosz­niai szerbeket, akik ellenük indított hadjáratként élték meg a Köztársaság napja elleni bosnyák támadásokat.

 

– Dodik vélhetően így tesztelte a reakciókat egy későbbi népszavazásra – sorolta a lehetséges motivációkat Szeizovics. Elemzők szerint a mostani népszavazás a 2018-ra várt referendum főpróbája volt, amelynek tétje a boszniai Szerb Köztársaság függetlensége lehet.

Dodik támogatói gyűrűjében. Hosszú távra tervez
Dodik támogatói gyűrűjében. Hosszú távra tervez
Dado Ruvic / Reuters

Alekszandar Vucsics szerb miniszterelnök a kezdetektől ellenezte a szeptember 25-i népszavazást, s a legnagyobb eredménynek azt nevezte, hogy békében lezajlott. Kijelentése arra utal: Belgrád nem fogja támogatni a boszniai szerbek elszakadási törekvését. A Bosznia-Her­cegovinai Alkotmánybíróság határozata szerint a – szerbiai hatalom és a nemzetközi közösség álláspontja ellenére megszervezett – referendummal Dodik átlépett egy határt, aminek minden bizonnyal lesznek következményei.

A nemzetközi közösség szankciókat helyezett kilátásba: Valentin Inzko a nemzetközi közösség bosznia-hercegovinai főképviselője szerint a népszavazás megszervezői bűncselekményt követtek el, így büntetőintézkedésekkel kell számolniuk. Az Egyesült Államok és az Európai Unió pedig meglebegtette annak a lehetőségét, hogy Dodik feketelistára kerül.

A szarajevói államügyészség az alkotmánybíróság döntésének megsértése miatt beidézte Dodikot, de ő nem utazott el Szarajevóba, mondván, a Szerb Köztársaság területén kíván eleget tenni az idézésnek. – Dodikot a rendőrség is előállíthatja, de mégsem valószínű, hogy megtörténik, mert félő, hogy rendbontáshoz, sőt fegyveres összetűzéshez vezetne. Egy ilyen lépésre csak a nemzetközi közösség zöld jelzése után kerülhetne sor – véli Szeizovics.

A történtek ellenére a professzor szerint Bosznia-Hercegovinában a légkör teljesen normális, az emberek úgy élnek, mintha mi sem történt volna, nem lesznek komolyabb konfliktusok, a szócsaták és a nemzetek közötti politikai feszültségkeltés pedig a mindennapok részét képezi.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.