Hugh egyik legközelebbi munkatársa, a River Cottage-ban több mint 11 éve dolgozó Gill Meller főszakács október 11–12-én Budapesten, a Globalista Konyha vacsoráját főzi majd meg.
Mikor telefonon kérdezem, van-e olyan étel, ami a „bűnös élvezet" kategóriába tartozik, elgondolkodik. Nem eszik egészségtelent, mondja, de bátran elcsemegézik egy jó nagy darab sajtot pirítós tetejére halmozva, és nem riad meg attól sem, ha egy kistányérnyi vajat vagy olívaolajat kell az ételbe öntenie.
Kicsit csalódott vagyok, mert sok nagy nevű szakács vallja be: él-hal a gyorséttermek hamburgeréért vagy a legkommerszebb csokoládéért. A gyorsételekre azt mondja, ezeket ma már elég nehéz definiálni, mivel az utcai büfék fénykorukat élik. A futtában is elfogyasztható ételekből gyakran egészen kiemelkedő minőséget is kapni.
A River Cottage híres arról, hogy szokatlan alapanyagokat is használnak. Gill Meller szeptember végén megjelent Gather című könyvében úgy írja le a mókushúsból készült fogásokat, mintha hétköznapi alapanyag lenne (kínál ropogós mókust karfiollal és kapribogyóval; mókust sütőtökkel sütve zsályával és mogyorókkal, valamint mókushúst rozmaringos-krumplis rösztivel).
Igaz, ennél a három receptnél felajánlja, hogy készítsük fácánból, csirkéből vagy nyúlból, de attól még bizarr.
Gill Meller pesti menüje a Globalista Konyhában
 Sózott tőkehal, paradicsom pirítóson, rozmaringgal, olívaolajjal
 Sült sütőtök, vad gombával és árpagyönggyel
 Csicsóka sonkával és hajdinával
 Tarisznyarákleves
 Füstölt liba zellerrel és almákkal
 Joghurtsörbet, szilvákkal, omlós tésztával és mákkal
Meller azonban kijavít. Azt mondja: a mókusok az utóbbi időben eléggé elszaporodtak Angliában, irtják őket, mivel nagy kárt tesznek az erdőkben és a vadvilágban. És pazarlásnak tartja, hogy kidobják, mivel a húsa isteni, olyan ízű, mint a szárnyasé. Persze a gyerekeinek nem ezt főzi vacsorára, hanem egyszerű, szezonális fogásokat. Salátát, rizottót, halpitét, sült csirkét, leveseket. Gyorsat és egyszerűt.
Egyébként a szezonalitásban és az alapanyagok minőségében hisz. Magyarországon is úgy fog főzni, hogy megkérdezte, itt most épp milyen zöldségek a legfrissebbek a piacon. Sosem használja, amit nem szeret.
Mondjuk könnyű neki, ha eleve nincs ilyen a zöldségek-gyümölcsök között. De azért megsúgja, a pacalt ki nem állhatja, és az andouillette nevű francia kolbászt sem, amelybe gyakran raknak a szarvasmarha felcsíkozott, megtisztított gyomrából.
Sokszor játszik azzal is, mi hozható össze 3-4 alapanyagból, különleges kombinációkat keres, máskor viszont épp a hagyomány tisztelete hajtja.
Jamie Oliver kiborította a spanyolokat
Újra egyesítette Ibériát Jamie Oliver, pontosabban a vele szemben fellángolt harag. A sztárszakács ugyanis nem átallott a csirkecomb mellé chorizo kolbászt tenni a spanyol nemzeti ételbe, a paellába. Az interneten Oliver receptjének címét átírták, szerintük az: „rizs és mindenféle más”. Másutt azzal fenyegetnek a spanyolok, hogy majd elkészítik ők is a saját fish and chips verziójukat. A paellával egyébként egy másik főzősztár, Gordon Ramsey is megégette már magát: ő csilit adott az ételhez, ugyancsak erős indulatokat váltva ki a spanyolokból. The Guardian