galéria megtekintése

Bankárcsőd

13 komment

A szerk.

Mintha az FTC–Újpest futballmeccs előtt kiderülne: a mérkőzés játékvezetője Kubatov Gábor Fradi-elnök luxuslakásában ­lakik. Azért nem minősítjük ehhez hasonlónak, hogy Matolcsy György Patai Mihály UniCredit-vezér budai ingatlanjában tölti mindennapjait, mert a „bankáralbérlet" nem játék, hanem olyan súlyú ügy, amire ritkán derül fény demokráciának becézett politikai rendszerekben.

Elvégre a Matolcsy vezette Magyar Nemzeti Banknak kell felügyelnie – egyebek mellett – a Patai irányította UniCreditet.

Ha a pénzintézet rászolgál, meg kell például büntetni. Ám a csúcs­bankárok még a függetlenség látszatára sem adnak, amikor
a vezér otthonában vackolja be magát a „bíró". Így hogyan várhatja bárki a választópolgártól, hogy bízzon bármelyik intézményben, intézkedésben?

 

Ráadásul ebben az esetben nem létezik elfogadható magyarázat. Mert semmivel sem jobb a helyzet, ha azt állítják majd, piaci árat fizetnek a lakásért. Egyszerűen azért, mert a felügyelt magánszektor érdekvédelmének vezetője nem lehet semmilyen üzleti jellegű kapcsolatban a szektor felügyeletét ellátó állami intézmény vezetőjével. Pont.

Ezért itt nincs miről beszélni. Akik résztvevői egy ilyen megállapodásnak, azok szembeköpik a közösséget. Nem akarják, hogy egyetlen választópolgár is azt gondolja: függetlenül, csakis a közösség érdekeit szem előtt tartva végzik munkájukat. A helyzetet súlyosbítja, ha megjegyezzük: Matolcsy György vagyon­nyilatkozatainak tanúsága szerint korábban az UniCredittől havi több százezer forintot kapott szakértelméért.

Súlyosbító körülmény, ha a Népszabadság által feltárt Vajda Zita-ügyre gondolunk: Matolcsy az MNB-ben alkalmazta barátnőjét.

Az pedig már szinte elviselhetetlenné teszi, ha emlékeztetünk arra: a jegybanki alapítványok hizlalták rokonságának cégbirodalmát, kiadták könyvét. A Patai-albérlet tényleg csak a pont a történet a végére.

Ez a totális erkölcsi bankárcsőd. Ami olyan, mint az államcsőd.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.