galéria megtekintése

Ha még nem hozott Romániából medvetrófeát, akkor most már mondjon le róla

17 komment

NOL

Betiltják a trófeavadászatot a barna medve, a farkas, a hiúz és a vadmacska esetében Romániában. A lépés eléggé váratlan, Európa egyik leggazdagabb vadpopulációjának viszont esélyt jelent a regenerációra.

Románia 2007-es EU-s csatlakozása óta folyamatosan nőtt a lelőtt nagyvadak száma, 2016-ban a vadászok országos szinten már 550 medvét, 600 farkast és 500 nagymacskát lőhettek ki egy év alatt. Az elmúlt évtizedben ennek köszönhetően a vadászat több millió eurós üzletté nőtt Romániában, a világ minden tájáról érkeznek ugyanis vadászok és akár 10 ezer eurót is kifizetnek, hogy rátehessék a kezüket a trófeákra.

A román kormány szerint a vadászat egy joghézag miatt tud működni Romániában, ami megengedi, hogy levadásszák az emberre veszélyes állatokat. Az országban működő több száz vadásztársaság évente két számot hoz nyilvánosságra: az egyik a nagyvadak száma, a másik pedig azt mutatja, hogy ebből mennyi okozhat kárt. A második szám az alapja a kormány által meghatárzott vadászati kvótáknak. Ezt osztják szét a vadásztársaságok között, majd ők értékesítik vadászati jogként a vadászoknak.

A statisztikákkal azonban komoly baj van: honnan tudják például a vadásztársaságok, hány állat okoz kárt, mielőtt megtenné? Ráadásul több vad vándorol, egy-egy vadásztársaság pedig csak egy kis területet ellenőriz, így előfordulhat, hogy egy állatot  többször számolnak. Így jóval nagyobb állatállománnyal számolnak a kvóták kiszámolásakor, mint amennyi vad van valójában Romániában.

 

A döntés a vidékiek és a városban élők között más reakciót váltott ki. A városiak támogatják a tiltást, vidéken azonban a nagyvadak folyamatos veszélyt jelentenek a lakók számára, és a gazdálkodóknak is sok problémát jelentenek. Ők csak a vadászatban látják a megoldást. Habár a The Guardian által megszólaltatott szakértő szerint az eddigi rendszer sem működött, a vadászat nem csökkentette a konfliktust az emberek és az állatok között.

Hatalmas üzlet a vadászat Romániában
Hatalmas üzlet a vadászat Romániában
Mihai Barbu / Reuters

A kormány azt tervezi, hogy a saját kezébe veszi az irányítást és egy speciális egységet állít fel, amely minden jelentést kivizsgálnak, ami a nagyvadak okozta károkról érkezik, ők a helyszínen bánnának el a gondot okozó állattal. Az is felvetődött a környezetvédelmi minisztérium részéről, hogy külföldre szállítják ezeket az állatokat olyan országokba, ahol hajlandóak őket újra vadasítani.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.