galéria megtekintése

Hatalmas káoszba fordul a kórházreform

11 komment


Danó Anna

Belharc terepévé vált a főváros egészségügye. Az oktatási és az egészségügyi államtitkár kórházfejlesztési koncepciója áll szemben egymással.

Miközben a kormány jó ideje nem dönt a budapestieknek beígért nagyszabású, 335 milliárdos kórházfejlesztés részleteiről, a kabinet elé került a Semmelweis Egyetem 150 milliárdos fejlesztési terve is. Ez megütközést keltett és tiltakozást váltott ki az országos szakkórházakban. Az oktatási államtitkárságon menedzselt koncepció ugyanis egyetemi kórházként számol nyolc országos intézettel. Az Országos Klinikai Idegtudományi, az Országos Reumatológiai és Fizikoterápiás, az Országos Onkológiai, az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai, az Országos Orvosi Rehabilitációs, az Országos Kardiológiai, valamint az Országos Sportegészségügyi Intézettel. Ha a javaslatot elfogadja a kormány, akkor a most 2200 ágyas Semmelweis Egyetem 8000 ágyas gigaintézménnyé válhat – tudta meg a Népszabadság.

Műtét az Országos Kardiológiai Intézetben. Ezt is kimetszenék a jelenlegi rendszerből
Műtét az Országos Kardiológiai Intézetben. Ezt is kimetszenék a jelenlegi rendszerből
Mediaworks

Az egyetemi kórházat, mint új kategóriát három kormánypárti képviselő önálló indítványa vezetné be. Ezek az intézmények lényegében kikerülnének az egészségügyért felelős államtitkárság és az állami kórházfenntartó (ÁEK) közvetlen irányítása alól.

 

Az egyetem szervezeti egységeivé válnának. A tervezet szerint az egyetemi kórházakat öt-hat fős testület irányítaná, amelynek három tagját ugyan az egészségügyért felelős államtitkár delegálná, de a gazdálkodásukat az egyetemi kancellár, szakmai munkájukat pedig a rektor felügyelné. A főigazgatókat is a rektor nevezné ki az egészségügyért felelős miniszter egyetértése mellett.

Az intézetesek tervezett „bekebelezése" miatt közös tiltakozó levelet írtak az országos intézetek főigazgatói. Az ügy pikantériája, hogy az aláírók között van Cserháti Péter is, a budapesti kórházfejlesztés előkészítéséért felelős miniszteri biztos, aki egyébként az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet főigazgatójaként vált érintetté. Miközben a biztos valamennyi intézménnyel folyamatosan egyeztet a szinte percről percre változó új fővárosi kórházstruktúráról, köztük a Semmelweis Egyetemmel is, látszólag Cserháti Pétert is sikerült meglepni a tervvel. Nehezen is érthető, miként születhetett meg és kerülhetett kormány elé az oktatási államtitkárság tervezete, megkerülve az egészségügyért felelős államtitkárságon folyó egyeztetéseket.

Azt, hogy külön készült a két államtitkárság a budapesti ellátás átszervezésére, az is mutatja, hogy a két koncepcióban komoly különbségek vannak. Például míg a Péterfy Sándor utcai kórházat a miniszteri biztosi koncepció nulladik változata megfosztotta volna az aktív ágyaitól, addig az egyetemi fejlesztési tervben mint jelentős fejlesztési potenciált rejtő egyetemi kórház szerepel.

Az is érdekes, hogy míg az egyikben az Országos Kardiológiai Intézet mint az Egyesített Szent István és Szent László kórház bázisára épülő Dél-pesti Centrum része, addig az oktatási tárca koncepciója már egyetemi kórházként kezeli.

A kormány stratégiai kabinetje kedden tárgyalt mindkét koncepcióról, úgy tudjuk, döntés egyikről sem született, csupán újabb kérdésekre adott válaszokkal kell kiegészítenie mindkét államtitkárságnak a saját terveit. Bármi is lesz e csata kimenetele, sokan azért aggódnak, hogy a késlekedés önmagában is árt az ágazatnak, például a Budán a szuperkórház helyének lebegtetése, a tervek állandó átírása veszélyezteti az uniós és egyéb források megszerzését.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.