galéria megtekintése

Óceán lehet a legközelebbi lakható bolygón

2 komment

NOL

Óceán boríthatja a Naprendszerhez legközelebbi, lakhatónak tartott bolygót - jelentette be a francia nemzeti tudományos kutatóintézet, a CNRS.

Fantáziarajz a Proxima b-ről és anyacsillagáról, a Centauriról
Fantáziarajz a Proxima b-ről és anyacsillagáról, a Centauriról

A CNRS asztrofizikusai kiszámították a Proxima b jelű planéta méretét és felszíni tulajdonságait, ez alapján gondolják úgy, hogy a bolygó a Földhöz hasonlóan vizes lehet. 

 

Ahogy arról beszámoltunk, augusztusban fedezték fel a Naprendszerhez legközelebbi - "mindössze" 4 fényév távolságra lévő - Föld-szerű bolygót, a Proxima b-t, amely a lakhatósági zónában kering a Proxima Centauri csillag körül, épp megfelelő távolságra ahhoz, hogy a víz (ha van) folyékony halmazállapotban maradhasson meg a felszínén. (Ha egy planéta túl közel van a központi csillagához - mint nálunk a Merkúr vagy a Vénusz -, akkor a víz elpárologna, ha pedig nagyon távol kering - lásd a Naprendszer külső gázbolygóit -, akkor megfagyna).

A Proxima-rendszer
A Proxima-rendszer
NASA

A Proxima b a csillagászok számításai szerint 30 százalékkal lehet nagyobb a Földnél és körülbelül 7,5 millió kilométerre kering a Centauri körül. Ez a Nap-Merkúr távolságnak nagyjából a tizede, a CNRS kutatói ennek ellenére állítják, hogy folyékony víz lehet a felszínén. A Centauri ugyanis jóval kisebb, a fénye pedig mintegy ezerszer gyengébb a mi Napunkénál, így bolygója pont kedvező távolságban kering ahhoz, hogy az élet kialakulhasson rajta. 

Az exobolygók méreteit általában a csillaguk fényének kitakarása alapján, úgynevezett tranzit-módszerrel számítják ki. Csakhogy a Proxima b-nél még nem sikerült megfigyelni tranzitot, ezért a CNRS csapata számítógépes szimulációkra hagyatkozott. Az eredmények szerint a bolygó sugara majdnem akkora, mint a Földé, legfeljebb 1,4-szerese lehet.

A legkisebb - 5990 kilométeres - sugárral számolva, egy nagyon sűrű, fém maggal és sziklás köpennyel rendelkező bolygóról lehet szó. Amennyiben van víz a felszínén, az legfeljebb a kőzetbolygó tömegének 0,05 százalékát teheti ki (a Föld óceánjainak tömegaránya 0,02 százalék). A legnagyobb, 8920 kilométeres sugárral számoló szimuláció szerint a Proxima b tömegének 50 százalékát teheti ki a mag és a köpeny, 50 százalékát pedig az óceánok. Ez esetben egyetlen hatalmas, 200 kilométer mély óceánnak kell lennie a felszínen.

Mindkét modellszámítás szerint vékony légkör burkolhatja a bolygót, ami tovább növeli az élet kialakulásának esélyeit - idézi a francia asztrofizikusokat a PhysOrg.

Oké, találtunk egy lakható bolygót a szomszédban, de hogy a francba jutunk oda?

Épeszű emberrel? Sehogy. És mirelit zombikkal? Talán. Na és bélyeg méretű, lézer meghajtású napvitorlás szondákkal? Hát, inkább, mint zombikkal.

Tovább a cikkre: >>>

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.