galéria megtekintése

Matolcsy az ország egyik legdrágább luxuslakását használja, nem is akárkiét

A jegybankelnök információink szerint egy olyan lakást vesz igénybe, amely egy általa felügyelt pénzintézet vezérének tulajdonában áll.


Magyarország egyik legdrágább, felsőkategóriás luxuslakását használja Matolcsy György jegybankelnök. Ez önmagában aligha lenne érdekes, és magánügynek is lehetne tekinteni, ha nem éppen arról a lakásról lenne szó a Várban, az Országház utcában, amely a Népszabadság információi szerint Patai Mihály kizárólagos tulajdonában áll. Azé a Patai Mihályé, aki az ország egyik legnagyobb bankjának számító UniCredit Bank Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója, egyben a Magyar Bankszövetség elnöke.

Máshonnan megvilágítva: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke azt a lakást veszi igénybe, amely az MNB által felügyelt bank elnök-vezérigazgatójának, egyben a bankok érdekképviseletét ellátó szervezet vezetőjének a tulajdonában van.

Határozottan kértük Matolcsy Györgyöt és Patai Mihályt is, hogy a több forrásból származó informá­ciónkat kommentálják. Többszöri és több csatornán keresztüli próbálkozásunkra azonban egyikük sem reagált, és nem cáfolták értesülésünket. Bő egy hete, múlt hét kedden küldtük el kérdéseinket az ­UniCredit Bank ­kommunikációs osztályára és Patai titkárságára, majd két nap múlva megismételtük. Olvasási visszajelzés érkezett, vagyis megnyitották levelünket.

 

Az MNB-nek közel egy hete, múlt héten pénteken küldtük el a Matolcsy Györgynek szóló részletes kérdéseinket. Levelünket meg is nyitották, erről kaptunk olvasottsági visszajelzést, de válasz – legyen az tagadás, cáfolat vagy kommentár bármilyen formában – onnan sem érkezett.

Patai és Matolcsy. Nem titkolják, hogy jó barátok
Patai és Matolcsy. Nem titkolják, hogy jó barátok
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Munkatársunk e hét hétfőn levelet vitt az Országház utcai társasházhoz. A két borítékot (egyik Matolcsy, másik Patai nevére volt felcímkézve) a portaszolgálaton átadta munkatársunk. „Továbbítjuk” – mondta erre a portaszolgálatot teljesítő személy. Két napra rá, vagyis e hét szerdán futárszolgálattal küldettünk újabb két levelet, de azokat a portaszolgálaton ott talált személy arra való hivatkozással már nem vette át, hogy nincs meghatalmazása a lakóktól az átvételre.

Így a mai napig nem tudjuk, hogy mióta használja Matolcsy Patai lakását, annak igénybevételéért fizet-e, és ha igen, mennyit. Patai Mihály kizárólagos tulajdonában két lakás is van az Országház utcai társasházban – amely Anjou-házként is ismert –, az egyik 121, a másik 173 négyzetméter alapterületű a tulajdoni lap tanúsága szerint. Rábukkantunk olyan ingatlanhirdetésre, amely a háznak azonos szintjén levő lakás bérbeadására vonatkozik. Abból kiindulva a kisebbik Patai-lakáshoz hasonló ingatlan bérleti díja kissé piaci körülmények között a havi 1 millió forintot közelíti alulról, a nagyobbiké azt túlszárnyalhatja.

Nem árt felidézni: Matolcsy és Patai barátsága nem új keletű, és nem is titkolták a felek.

Egy tévés beszélgetésben Patai azt mondta, hogy Matolcsy Györgyhöz több évtizedes barátság fűzi, és az Origónak adott 2012-es interjúban ezt megerősítve jelezte: tart a barátságuk, rendszeresen találkoznak. A 2010-es kormányváltás után nem sokkal, az új Országgyűlés képviselőinek 2010 júniusában nyilvánosságra hozott vagyonnyilatkozataiból derült ki, hogy a Patai-vezette UniCredit Bank havi bruttó 400 ezer forint díjat fizetett Matolcsy Györgynek, aki tanácsadóként segítette a bankot, amikor a Fidesz ellenzékben volt. (­Matolcsy ezen megbízatása 2010 május közepéig tartott az UniCredit akkori tájékoztatása szerint.)

Felső kategóriás lakások az Anjou-házban. Borospince, szauna, uszoda, edzőterem dukál hozzájuk
Felső kategóriás lakások az Anjou-házban. Borospince, szauna, uszoda, edzőterem dukál hozzájuk
Google StreetView

Patai – a bankszövetség elnökeként – azon kevesek egyike volt 2015 márciusában, akik részt vettek Matolcsy Egyensúly és növekedés című kötetének bemutatóján. Nem sokkal később, 2015 júniusában Matolcsy a Magyarország a változó világban című könyv bemutatóján mondott beszédében Patait az ország három testőreinek egyikeként emlegette.

A luxustársasház

Az Anjou Residence egy 52 lakásos lakóházegyüttes, amely 2004-ben készült el. A 2000-es évek első évtizedé­ben más helyen nem is épült új lakás a budai Vár falai között. Az Országház utca végének két oldalán elhelyezkedő tömbben az ország legértékesebb ingatlanjait árulták. Pár éve egy különlegesen nagy penthouse 2 milliárd 40 millió forintos áron került a piacra, de a kisebb, 100-200 négyzetméter közötti lakások négyzetméterára is stabilan 1 millió forint fölött volt.

A bérleményeknek is megkérik az árát: egy a közelmúltban meghirdetett 170 négyzetméteres lakásért 3600 ­eurós (1,1 millió forintos) bérleti díjat kértek, amire még rájön a 400 eurós, azaz 120 ezer forint közeli közös költség.

Ezért a pénzért kiugróan magas színvonalú szolgáltatásokat kínál a ház. A festői kilátás mellé 24 órás recepció és biztonsági szolgálat, borospince, szauna, uszoda és edzőterem is jár. Nem gond a parkolás sem, hiszen az Anjou-sétány alatt elhelyezkedő őrzött teremgarázsban egy-egy lakó akár négy autónak is kaphat helyet. A mélygarázsból egy föld alatti folyosón lehet eljutni az épületek alatti pincébe. A két tömböt az utca alatt egy romkertként működő átjáró köti össze. Ennek a teteje az utca szintjén részben üvegezett.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.