galéria megtekintése

Több tízezren követik a fotós masinisztát

1 komment


Bárkay Tamás

Mozdonya vezetőállásából készített videójával szerzett magának több tízezer követőt és nemzetközi ismertséget a fotográfus- vasutas.

A fiatal masiniszta, Rizsavi Tamás 5033 képből összeálló, háromperces filmje néhány hete járta be az interneten keresztül a világot, meglehetős feltűnést keltve, főleg ahhoz képest, hogy az általa rögzített, Kunszentmiklós és Kőbánya között elterülő táj minden, csak nem feltűnő.

Rizsavi a fotók kedvéért lelógatta már a lábát Budapest összes hídjáról és a magasabb épületekről, a Parlamentről, a Bazilikáról és lakihegyi adótoronyról is

Az alkotó elsősorban a felvétel közben feltámadó majd elvonuló viharral magyarázza a film sikerét. Mint élénk érdeklődésünkre elmondta, majdnem véletlen, hogy éppen ezt a vonalat fényképezte végig, nem sokkal előtte vette meg az új kameráját, gyakorlatilag itt próbálta ki; mozdonyvezetőként szinte mindennap más vonalon szolgál, nincs az országnak olyan, vasúton elérhető pontja, ahol ne járt volna.

 

Határozott terve, hogy újabb és újabb videó­kat készít a sínek feletti országról, sőt felvetésünkre elárulta, hogy a felcsúti kisvasút motorkocsijának vezetőállásából nyíló látvány is rajta van a bakancslistáján.

Képgaléria

Rizsavi Tamás képeit itt nézheti meg >>>

Rizsavi Tamás boldog ember: mindig mozdonyvezető akart lenni, és az is lett. A mozdony füstje a Széchenyi-hegyi úttörő- (gyermek) vasúton csapta meg kilencéves korában, az egész életét meghatározó élményt a nagyapjának köszöni. Ajándékba azután kizárólag a Közlekedési Múzeumba, a Vasúttörténeti Parkba és a hivatkozott gyerekvasútra szervezett kirándulást kért és kapott, vasutas-szakközépiskolában tanult tovább, szakképesítését a MÁV kétéves szombathelyi tanfolyamán szerezte meg.

Soha egy percre sem jutott eszébe, hogy másként is hasznosulhatna, mint mozdonyvezető, a Magyar Államvasutakon kívül nincsen számára hely. Bele is halna, ha egy irodában kellene ülnie – mondja a fotós. Képén egy törökbálinti napfelkelte

Fényképezőgépet először 2006-ban vett a kezébe komolyabb szándékkal. Eleinte majdnem kizárólag vasúti témákat, főleg mozdonyokat és motorkocsikat fényképezett, leginkább meglepő helyekről és szögekből, például gyárkémények és fák tetejéről.

A mászások közben gyúlt fény az agyában: mi volna, ha a várost is hasonlóan meglepő perspektívákból fotózná végig, olyan magaslatokról, ahonnan lehetőleg még senki. Rizsavi az eltelt évtizedben emiatt megmászta Budapest legtöbb magaslatát. Következő célpontja a Teve utcai rendőrpalota antennázatának felső vége – osztotta meg, hozzátéve: vannak vidéki célpontjai is, amiképp külföldiek. Legmerészebb álma a Burdzs Kalifa szálló teteje (828 m).

Névjegy

Rizsavi Tamás
A mozdonyvezető 25 éves. Az összes megtalálható, magyar pályaszámú mozdonyt és motorkocsit megörökítette már. Sikeresen fotóz magas épületeket és építményeket. Képeit a Discovery Channel és a National Geographic is közli. Számos fotósdíj tulajdonosa, FB-oldalát lassan 86 ezren követik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.