galéria megtekintése

Rock nyitott blendével

0 komment


Dési András

Első lemezszerződéséért egy dollárt kapott a már 14. szólóalbumánál tartó Bryan Adams. Vasárnap Budapesten lép fel a kanadai-brit világsztár.


Dobos vagy gitáros – a kettő között ingadozott. Aztán kiderült, hogy tud énekelni. Már tizenhét évesen stúdiózenészként foglalkoztatták. ­Bryan Adams azonban saját karrierről álmodott. S az Ontarióban brit bevándorló családban született kanadai tehetséget egy nála hét évvel idősebb zenész és producer, Jim ­Vallance segítette bizonyítási lehetőséghez. Elintézte, hogy az A& M egy dollárért leszerződtesse a tehetséget, aki 1980-tól sorra jelentette meg nagylemezeit.

Bryan Adams ötvenhat évesen is olyan hangosnak és nagyszájúnak tartja magát, mint kezdő rockerként. Fotósként viszont sokkal visszafogottabb. A fényképezés és a zene között nem lát nagy különbséget, minden a kemény munkáról szól. Meg a kreativitásról
Bryan Adams ötvenhat évesen is olyan hangosnak és nagyszájúnak tartja magát, mint kezdő rockerként. Fotósként viszont sokkal visszafogottabb. A fényképezés és a zene között nem lát nagy különbséget, minden a kemény munkáról szól. Meg a kreativitásról. A semmiből kell valamit teremteni
Reuters

Igazi áttörést az 1983-as a Cuts ­Like a Knife hozott, de a nemzetközi sikerre még egy évet várnia kellett.

 

A Reckless albumon egymást követték azok a számok (Run To You, Heaven, Somebody, Sum­mer of '69, Kids Wanna Rock), amelyekért ma is telt házak előtt koncertezik.

Október 9-én Budapesten lép fel a magyar fővárosban gyakran megforduló Bryan Adams. Harmincöt éves pályafutása tizennegyedik szólóalbumával a tavaly megjelent Get Up turnéjával érkezik.

A slágerlistákon végigsöprő szám nincs a Get Upon, de tisztességes munka. Amiben jelentős szerepet játszott az örök mentor Jim Vallance és Jeff Lynne. Igen, az a Jeff ­Lynne, az Electric Light Orchestra (ELO) vezetője és frontembere, aki ezúttal produceri szerepet vállalt. S olyan tipikus ELO-s hangzást (mégis mi mást?) teremtett, amivel a fanyalgók szerint harminc évvel visszarepítette az időben pártfogoltját.

Ami azért is érdekes, mert az 56 éves Bryan Adams mindig azt hangoztatja, sohasem merül el a múltban, a nosztalgiázás helyett a jelen érdekli. Rajongótábora viszont éppen a múlt, az 1980-as és 1990-es évek nagy sikereit követeli. Az a bőrdzsekis-fehér pólós-farmeros srác, aki – 1991-es dupla albumának címét kölcsönözve – felébreszti a szomszédokat. Mert úgy csap a gitárja húrjai közé. S akinek bevallása szerint a legjobb play back az, amikor a publikum énekli helyette a strófákat. Straigth From The Heart. Egyenesen a szívből.

A kétgyermekes apa sokat finomodott. Ma már inkább lefésüli a haját és minimalista stílust követve feketébe öltözik. A színválasztás némileg ellentmond annak, hogy a szíve mélyén megmaradt hippinek. Vegetáriánus, állítólag gyengéje a kókuszfagylalt. S beérkezett férfiemberként leállt a csajozással, szupermodellek és színésznők mellett hírbe hozták a néhai Lady ­Diana Spencerrel is. Adams mindenről mélyen hallgatott.

Remek fotós is, gyakran kérik fel magazinok, hogy sztárokat és hétköznapi hősöket fényképezzen le. Pár éve sorozatot készített az afganisztáni és iraki háború brit veteránjairól. Akik amputálva, sebhelyekkel tarkítva is viselik egyenruhájukat. Büszkén.

Hírességek lencsevégen

II. Erzsébet, Mick Jagger. Amy Winehouse, Ray Charles, Celine Dion, Tina Turner – kiragadott nevek azon hírességek közül, akiket az eddigi pályafutása alatt 100 millió hanghordozót eladó Bryan Adams lefényképezett. Készített portrét még a többi között Plácido Domingóról, Michael J. Foxról, Robert Plantről, a híres brit ­rockbanda, a The Who tagjairól. Adams első fotókiállítását 1999-ben Torontóban, a Royal Ontario Museumban rendezte.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.