Az MNB felfüggesztette a Norbi-részvények értékesítését

Felfüggesztette a Norbi Update Lowcarb (NUL) Nyrt. részvényértékesítési eljárását tegnap délután a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Közleményükben a befektetővédelmi okokból megtett lépést azzal indokolják, hogy a jegybank által jóváhagyott kibocsátási tájékoztatótól eltérő információk jelentek meg, ezért a részvényértékesítési tájékoztatóz is ki kell egészíteni. A módosított dokumentumot jövő hétfő délután négy óráig lehet benyújtani a MNB számára – hangsúlyozták.

A jegybank döntéséről szóló tájékoztató kitér arra, hogy az az újdonság, ami most „került a képbe" és jutott az MNB tudomására az a védjegyek tulajdonlásának sorsa. Ezek – összesen 13 ilyen van – ugyanis most nincsenek benne a vállalatba, azaz nem a NUL rendelkezik felettük. A jogok jelenleg Schóbert Norbit illetik. A társaság ügyvezetője pedig egy napokban tartott sajtóbeszélgetésen arról beszélt, hogy amilyen gyorsan csak lehet, a jegyzés lezárása utáni első közgyűlésen döntenek a védjegyek ingyenes átadásáról a NUL számára. A kibocsátási tájékoztatóban viszont az szerepel, hogy a védjegyek használatát, hasznosítását Schóbert Norbi a társaság számára 2019. február 20-ig engedélyezte. E mellett a beszélgetésen a fitneszguru arról is beszámolt: a vállalata külföldi terjeszkedéséhez reklámarcnak megnyert Andre Agassi ígéretett tette arra, hogy megvizsgálja a tulajdonszerzés lehetőségét a NUL-ban, vagyis kedvező esetben üzlettársa is lehet az egykori világelső teniszező.

Ez már csak azért is fontos, mert az „új körülmények miatt" szerdán a részvényjegyzés felfüggesztését kérő Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (TEBÉSZ) ezt is megemlítette, mint korábban nem ismert állapotot, s erre is hivatkozott, amikor kérte a értékesítési folyamat leállítását. Erről viszont nem lehet olvasni az MNB közleményében, azaz vélhetően ez a fordulatot az MNB szakemberei nem vették figyelembe a döntésnél.

Egyes találgatásokkal szemben a tájékoztató kiegészítésének előírása a jogszabály alapján nem jelenti a részvényértékesítés teljes érvénytelenítését. E szerint, ha a kiegészítés megtörténik és azt a jegybank elfogadja a folyamat mehet tovább. A jogszabályi előírások szerint viszont a tájékoztató kiegészítésének előírása esetén a kiegészítés előtt részvényt jegyző befektetőknek lehetőségük van a jegyzési nyilatkozatuk visszavonására, vagyis elállhatnak az üzlettől.

A problémát az jelenti – hívta fel a figyelmet egy piaci szakértő –, hogy a részvényjegyzési időszak nem biztos, hogy a mostani közjáték miatt meghosszabbítható. Mint beszámoltunk róla az eladás szeptember 8 és 26 között zajlik. E szerint, a felfüggesztés miatt esetleg elvesztegetett napok számával nem biztos, hogy meg lehet toldani az időszakot. (Ha az MNB gyorsan, már hétfőn jóváhagyja a dokumentumokat, kedden akár folytatódhat is az eladás.) Ha a jegybank pedig esetleg hosszabb ideig vizsgálná a kiegészített dokumentumokat, akkor így jóval kevesebb nap állna rendelkezésre a tulajdonosoknak, hogy a jelzett 800 és 2,2 millió részvény közötti csomagot értékesítsék a megjelölt 990 forintos áron. Ez pedig azt is eredményezheti, hogy a reméltnél kevesebb forrást tudnak bevonni.

A fejleményekkel kapcsolatban kerestük Schóbert Norbit is, ám szűkszavúan csak annyit mondott: „ha valamivel ki kell egészíteni a tájékoztatót, az a befektetők szempontjából mindenképpen pozitív dolog, hiszen a céghez kerülnek a védjegyek".

A jegyzést szervező Buda-Cash Brókerház részéről azt jelezték: NUL Nyrt. már említett – értékesítés alatt megtartott – sajtórendezvényen újságírói kérdésekre Schóbert Norbert, az Update védjegyek jogosultja, megerősítette, hogy a 2019. év végéig térítésmentesen a cég használatára bocsátott védjegyeket a részvényértékesítés sikeres lezárása után jelképes értéken a legrövidebb időn belül a vállalata tulajdonába adja. A Buda-Cash-nél úgy vélik ez a nyilatkozat a leendő részvényesek számára kedvező, mert elhárította azokat a véleményeket, amelyek szerint az átruházás jelentős költséggel terhelhetné meg – valamikor – a céget. A kibocsátást végző egyben jelezte az MNB által elvárt kiegészítést megteszik, s kérik a jegyzési időszak meghosszabbítását is.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.