galéria megtekintése

Újabb kemény meccs vár az Orbán-kormányra Brüsszellel

3 komment


Batka Zoltán

Rövidesen kötelezettségszegési eljárás indulhat a nagyobb kereskedelmi cégeket két veszteséges év után kötelező bezárásra ítélő jogszabály miatt. Brüsszeli forrásokból úgy tudjuk, hogy február óta több levélváltás is történt Brüsszel és Budapest között. Úgy hírlik, hogy most a bizottság a magyar fél válaszlevelére vár. Amennyiben a magyar kormánynak nem sikerül meg­győzni Brüsszelt a törvény jogosságáról, úgy újabb kötelezettségszegési eljárásba fordulhat a történet, melynek során a bizottság fel is függesztheti a törvény alkalmazását.

Pénztár a Tescóban. Termelik a profitot
Pénztár a Tescóban. Termelik a profitot
Szabó Miklós / Népszabadság

Mint emlékezetes, a kormánypárt 2014 végén szavazta meg, hogy az az évi 50 milliárd forint fölötti árbevételű élelmiszer-kiskereskedelmi cég, amely két egymást követő évben veszteséges lesz, veszítse el a kereskedelmi jogát. Később Áder János köztársasági elnök fellépésére levitték a céges bevételi határt 15 milliárd forintra. Áder János ugyanis már akkor figyelmeztetett arra, hogy az 50 milliárd forintos küszöb miatt a törvény ismét csak a multinacionális cégekre vonatkozott volna, így nem EU-konform.

 

De Brüsszel így sem volt kibékülve a jogszabállyal. Mint az korábban már megjelent a sajtóban a multinacionális áruházláncok képviseleti szerve, az Eurocommerce panaszt tett a bizottságnál a jogszabály miatt, mire az vizsgálatot indított. Érdeklődésünkre a Miniszterelnökség megerősítette a vizsgálat tényét. Leszögezték: amennyiben az szükségessé válik, a magyar kormány kész egyeztetni a bizottsággal olyan pontosításokról, amelyek a törvény lényegét nem érintik. Amennyiben pedig nem sikerülne megállapodásra jutni, úgy készek az ügyet az Európai Unió bírósága előtt is megvédeni.

A Miniszterelnökség úgy látja: azért volt szükség a törvény meghozatalára, mert a multinacionális cégek szerintük rendre kivonták magukat a közteherviselés alól. A kormány úgy gondolja, hogy a szabály hatásos volt abból a szempontból, hogy a 2015-ös gazdasági évben minden multinacionális cég igyekezett valamekkora nyereséget kimutatni. Pontosan emiatt a kormány úgy véli, hogy a döntés minden magyar állampolgár érdekét szolgálta, és ezért a kabinet meg kívánja és meg is fogja védeni a veszteséges működés tilalmára vonatkozó szabályt.

Az Eurocommerce kérdésünkre csak annyit közölt, hogy egy „lehetséges" panasz kapcsán nem szokott információkat közölni a sajtóval. Ugyanakkor a szervezet leszögezte, hogy aggasztó folyamatokat látnak a régióban, egyre több ország fogad el olyan jogszabályokat, amelyek a nemzetközi és a hazai vállalkozások közötti versenyt befolyásolják. Az Eurocommerce szerint ezek a döntések növelik a kereskedelmi tevékenység költségeit, munkahelyeket szüntetnek meg, és megfosztják a fogyasztókat a választás lehetőségétől.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.