galéria megtekintése

Távozik az állami közmű vezére

0 komment


Marnitz István

Az állítólagos új nemzeti pénzügyi és közműkoncepció egyelőre az államigazgatás bugyraiban bolyong, de a nagy közműcég vezérét már most elküldik.

Távozik posztjáról Horváth Péter, az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató elnök-vezérigazgatója – tudta meg a Népszabadság több független forrásból. A hírt állítólag munkaadója, az ENKSZ-t újonnan irányító, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz (NFM) tartozó kormánybiztosság vezetője, Bártfai-Mager Andrea közölte az érintettel. Az ENKSZ vonatkozó kérdésünkre annyit írt, hogy ha lesz bejelentenivalójuk, azt megteszik. Az érintettet nem értük el.

Az ügy pikantériája, hogy pont mostantól válik teljessé az ENKSZ által összeszervezett országos lakossági gázellátás. A cég irányítása alá tartozó állami Főgáz ugyanis átvette a Tigáz 1,2 millió lakossági és kiscéges ügyfelének gázellátását.

Elsejétől tehát az ország 3,2 millió gázfogyasztója az államtól vásárolja meg a gázt. Miután három éve a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) alá tartozó, akkor még az Orbán-körhöz sorolt Simicska Lajos felségterületének számító állami MVM nem mutatott különösebb érdeklődést a nagy veszteségekkel kecsegtető „nemzeti közmű" szerepre, a Miniszterelnökség megalapította az ENKSZ-t. Vezetőjévé a 2010 után az energiahivatalt irányító Horváth Pétert nevezték ki, aki közvetlenül az MVM gázpiacért felelős vezérigazgatói székéből érkezett.

 

Azért, hogy az egykoron a Fidesz szolnoki szervezetét irányító, sokáig a Mol ágazati vezetőjeként tevékenykedő Horváth az energiahivatalból közvetlenül az MVM-hez kerülhessen, a parlament három éve még törvényt is módosított.

Németh Lászlóné, azóta lemondott államtitkár és a közműcég távozó vezetője
Németh Lászlóné, azóta lemondott államtitkár és a közműcég távozó vezetője
Teknős Miklós / Népszabadság

Mint arról lapunk elsőként beszámolt, Simicska Lajos kiakolbólításától nem függetlenül az NFM – különösképp is a hozzá tartozó MVM és Mol – tavaly év végén „megfúrta" a Miniszterelnökség izmosodó energiaközpontjának árampiaci terjeszkedését. Orbán Viktor kormányfő júliusban először a jegybanktól érkező Bártfai-Mager Andreát nevezte ki közvetlenül neki jelentő kormánybiztosnak a miniszterelnökségi vagyonelemek – a nemzeti közműn túl a Magyar Fejlesztési Bank és a Magyar Posta – kezelésére. Néhány hétre rá a kormánybiztosságot Lázár János tárcájától áthelyezte a Seszták Miklós vezette NFM alá. Bártfai-Magernek a múlt hónap közepéig kellett az új felállás átfogó koncepcióját elkészíteni. Az NFM múlt szerdán lapunknak azt üzente, a koncepció elkészült, és az most kormányzati egyeztetés alatt áll.

Ehhez képest Lázár János a csütörtöki Kormányinfón újságírói kérdésre olyképp nyilatkozott: ő nem tud arról, hogy a koncepció elkészült volna, és biztos abban, hogy emiatt a határidőt is meghosszabbították. Az ügyben az NFM-től lapunknak azt üzenték: a koncepció valóban határidőre elkészült, de a kormányzati egyeztetések még nem érték el Lázár János szintjét. A Miniszterelnökségtől úgy fogalmaztak: Lázár akkor foglalkozik az átfogó koncepcióval, amikor az a kabinethez kerül.

Megbízható információink ezt árnyalják. E szerint Bártfai-Mager Andrea bekérte valamennyi érintett társaság elképzeléseit, az ebből összefésült anyagot pedig bemutatta Orbán Viktornak. A kormányfő azonban néhány ponton elégedetlenségét fejezte ki. Ezért új határidőt tűztek ki, december közepét. Szakértők kétségeiket hangoztatták arra nézvést, hogy a „hibák" csak több hónap alatt lennének orvosolhatók. Ezt inkább Orbán Viktor újabb taktikai húzásának tudják be, miszerint a közművek átrendezésére még van idő, az ettől várt – a nemzetközi folyamatoktól teljességgel független – rezsicsökkentésre akár jövő év végéig is várhatnak. Az iparágban emiatt némi morgolódást tapasztaltunk: egy forrásunk úgy fogalmazott, bármilyen irányban, de minél előbb szükség lenne dönteni.

Az MVM-hez kerülhet a Főgáz-hálózat

Az új koncepciótól sokan azt várják, hogy az ENKSZ beolvad a nemzeti közműszerepre immáron önként ajánlkozó MVM-be. Értesülésünk szerint ugyanakkor a kormánybiztosság alá tartozó ENKSZ-Főgáz továbbra is különálló egységként végezné a lakosság gázellátását. Az viszont még kérdés, hogy a Főgáz százmilliárdos értékű fővárosi gázhálózata átkerül-e az MVM-hez.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.