galéria megtekintése

240 ezer forinttal lehetünk gazdagabbak

7 komment


Ábrahám Ambrus

Fejenként durván 240 ezer forint. Ennyivel lehetne gazdagabb az ország, ha lépést tartanánk a világgal. Másképp fogalmazva, felülről nézve: összesen 8 milliárd euróval, azaz – jelenlegi árfolyamon – mintegy 2400 milliárd forinttal többel gyarapodhatna a magyar gazdaság, azaz gyorsabban növekedne 2025-ig, amennyiben sikeresen alkalmazkodik a változó globális környezet, a digitális korszak erősödő termelékenységi kihívásaihoz – állítja a McKinsey & Company legújabb, Magyarországot vizsgáló gazdaságstratégiai elemzése.

Robotizáció és termelékenységjavulás kéz a kézben jár
Veres Viktor / Népszabadság

A világ vezető tanácsadó cégei között számon tartott társaság úgy látja, a fejlődés kulcskérdése a most zajló változásokra történő helyes reagálás mellett az, hogy ki hogyan tud termelékenységfokozó intézkedéseket keresztülvinni – fejtette ki Jacques Bughin, a McKinsey Global Institute igazgatója a tanulmány bemutatásakor. Ha ez sikerül, akkor évi 0,5-0,7 százalékpontos GDP-többletet lehet összehozni 2025-ig. Ehhez viszont nélkülözhetetlen az üzleti szféra, a kormányzat és az oktatási szektor jelenleginél jóval hatékonyabb együttműködése – tette hozzá Jánoskuti Levente, a McKinsey magyarországi irodavezető partnere.

 

A kutatás rámutat: manapság a régió tagországaival összevetve is gyenge a honi termelékenységi mutató. Ez nem azt jelenti, hogy ne dolgoznánk eleget, hanem azt: a honi munkaerő nem elég hatékonyan „működik". Mindez arra is visszavezethető, hogy a kis- és középvállalkozói (kkv) szektor és a nagyvállalatok hatékonysága között hatalmas különbség tátong. Olyannyira, hogy ez a szakadék nálunk a legnagyobb, vagyis a kkv-k hatékonysága messze elmarad a nagy cégekétől. A következő évek ráadásul csak növelik az országra nehezedő nyomást, hiszen számos vállalat fordul majd a feltörekvő, nálunk fejletlenebb országok felé. A McKinsey rámutat például, hogy a világ egymilliárd dollárnál nagyobb árbevételű társaságainak több mint fele olyan államokban működteti majd központját. Ez pedig azt jelenti Magyarország számára, hogy növekszik a konkurencia, amire a vállalatoknak is fel kell készülniük – állítja a tanácsadó cég.

A technológia fejlődése miatt a következő évtizedben közel kétmillió álláshelyet kell átalakítani – a „régiek" helyére újak jönnek – Magyarországon. Eközben viszont az aktív korúak – 16–65 év közöttiek – száma kétmillióval csökken 2050-re, ha a mostani trendek folytatódnak.

A McKinsey ahhoz, hogy magyar gazdaság és egyben a termelékenység felpörögjön, egy „kétoldalú megközelítést" javasol. Ennek egyik pillére az infrastruktúra általános fejlesztése, amely egyrészt a vállalatok hatékony működését, illetve a munkaerő mennyiségét és minőségét javítja. A második pillérként négy szektort neveznek meg – gyógyszeripar, az autóipar, a szolgáltatói központok , valamint a kis- és középvállalkozások működésének fejlesztése –, amelyekre való koncentráció hozzásegíthetik Magyarországot, hogy a globális változások mentén annak nyertesévé váljon, és hogy a következő években a magas hozzáadott értékű termelés szerezzen tért magának itthon.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.