Magyarországon tarolhat a román elektromos autó

A Go4two művésznévre hallgató járművet Kolozsváron mutatták be. A háromkerekű, lítiummal működő autó mindössze 150 kilogramm és 5000 euróért (átszámítva körülbelül másfél millió forintért árulnák – annyiért, amennyivel Magyarországon az elektromos járművek vásárlását támogatják.

Ha csak az árat nézzük, Magyarországon jelentős térhódítás előtt áll az első román gyártású elektromos autó. A Go4two művésznévre hallgató modellt a múlt héten mutatták be Kolozsváron, stílszerűen a Clujotronic digitális művészeti fesztiválon. A háromkerekű autó mindössze 150 kilogrammot nyom. Három kereke van, lítiumion-akkumulátorral működik – árult el részleteket az autóról Stefan Breban, a kolozsvári műszaki egyetemen összeállt fejlesztői csapat egyik tagja.

A Go4two száz kilométerre gurul el, maximálisan 80 kilométer per órás sebességgel
A Go4two száz kilométerre gurul el, maximálisan 80 kilométer per órás sebességgel
Forrás: promotor.ro

A Go4two-t két változatban dobnák piacra. Az egyik 45 kilométer per óra, a másik viszont 80 kilométer per óra csúcssebességre lesz képes, a maximális hatótávolsága pedig 100 kilométer, ami viszont a leginkább vonzhatja a jövőbeli tulajdonosokat, az az ára, Románia első elektromos autójáért ugyanis mindössze 5000 eurót, hozzávetőlegesen másfélmillió forintnak megfelelő összeget akarnak kérni. Emiatt a Go4two-ból akár nagy slágertermék is lehet Magyarországon, hiszen Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nemrég meghirdette az Orbán-kormány kifejezetten zéró emissziójú autók vásárlására szánt támogatási programját. A 2016-ban két, jövőre hárommilliárdos keretösszegből mindenki a vételár 21 százalékát, maximálisan pont másfélmillió forintot kitevő összegre lehet pályázni október 27-től.

A Go4two ötlete egyébként egy belga vállalkozó,  Henri Jonckheere fejéből pattant ki, aki Kolozsváron alapított egy startup vállalkozást, majd a műszaki egyetem mérnökeire bízta az elektromos autó kifejlesztését. A gyártás jövő március-áprilisban indul Pitesti-ben. 

Kolozsvár egyébként teljes mellszélességgel a Go4two mellé állt. Emil Boc polgármester kijelentette, az elképzelések szerint az elektromos autók az első, kísérleti időszakban használhatnák az utakon a tömegközlekedés számára fenntartott sávokat, ezen kívül pedig töltőállomások hálózatát építenék ki az egész városban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.