Adóemelés után újabb üzemanyagáremelés

A nemzetközi hatások nyomán a jövő héten akár hét forinttal is drágulhatnak az üzemanyagok a GKI Energiakutató előrejelzése szerint. A nyersolaj 1,1, a benzin fél, a gázolaj pedig 3,5 százalékkal drágult a tőzsdéken. Tegnap - szombaton - adóemelés miatt 6 forinttal nőtt a benzin és 13-mal a gázolaj ára.

A hét második felében megugró tőzsdei árak 5-7 forint körüli benzináremelkedést indokolnak - véli a GKI Energiakutató. A gázolaj esetében a heti átlagos változások 4 forint körüli drágulást indokolnának. De a hét második felében bekövetkezett nemzetközi emelkedés miatt akár 6-7 forintos emelkedés is lehetséges. Ez átlag 345 forintos benzin- és 355 forintos gázolajárat eredményezhet. Az is elképzelhető viszont, hogy a változtatást szerdáról péntekre halasztják. Így a hét elején megfigyelhetik, hogy az olajár-emelkedés meddig tart ki. Emellett addig az autósok megszokhatják a jövedékiadó-emelést is - érvel a kutatóintézet.

A szeptember 26-30-i héten az Európában irányadó Brent típusú nyersolaj hordónkénti ára 45-49 dollár között ingadozott, heti átlag fél dollárral, 1,1 százalékkal emelkedve. Az áremelkedést a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) szerdai termelés-korlátozási döntése okozta. Ebben a napi 33,2 millió hordós kitermelési szint napi 700 ezer hordós csökkentéséről állapodtak meg. Irán, Líbia és Nigéria úgymond észszerű mértékig növeli kitermelését. Az OPEC november végi értekezletén országonként döntenek a kitermelési korlátokról. Ez közös elszántságot tükröz, még Szaúd-Arábia is rugalmasabb. A döntés keddről csütörtökre 6 százalék feletti kőolaj- és benzináremelkedést okozott.

Elemzők a következő két hónapra nehéz tárgyalásokat várnak. Az OPEC olajkitermelési szintje ugyanis szeptemberre tovább nőtt. Most az eddiginél is több hír mozgathatja a piacot. A kitermelés-csökkentés nagy részét - napi 300-400 ezer hordót - ismét Szaúd-Arábia vállalhatja magára. Oroszország hivatalosan részt kíván venni a kitermelési szint befagyasztásában és Kazahsztán is bejelentette csatlakozását. Az amerikai palaolaj-termelők viszont tovább növelték fúrásaik számát. Az USA negyedik negyedévi olajtermelése várhatóan már nem csökken.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szeptemberi jelentésében módosította korábbi számításait. Most már csak 2017 második felére feltételezik, hogy a kereslet eléri a kínálatot és csökkennek a készletek. A benzin a nálunk irányadó mediterrán piacon fél, a gázolaj 3,5 százalékkal drágult. Az emelkedés itt is a hét második felére volt jellemző. A forint 0,3 százalékkal, fél forinttal erősödött a dollárhoz képest, a dollárárfolyam 274 forint körül ingadozott. Ez kissé tompíthatja az áremelkedés mértékét.

Az elmúlt egy év során a benzin ára 2, a gázolaj ára 3 százalékkal csökkent. A keresetek emelkedése folytán az átlagkeresetből ma 11 százalékkal több benzint és gázolajat vásárolhatunk, mint egy éve - írja a GKI Energiakutató.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.