galéria megtekintése

Orbán és Simicska harca az MVM-ben tarol

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 24. számában
jelent meg.


Marnitz István
Népszabadság

Az MVM október közepi közgyűlésén dőlhet el az állami energiacsoportot 2010 óta irányító elnök-vezérigazgató, Baji Csaba sorsa. A csoport idén még a tavalyinál is rosszabb, de még pozitív, néhány tízmilliárdos eredményre számít.

Piaci információink szerint az MVM október közepi közgyűlésén dönthetnek Baji Csaba elnök-vezérigazgató távozásáról. Az üzletember a 2010-es kormányváltás után lett az állami energiacsoport vezérigazgatója. Előtte az E-OS nevű kisebb energiacéget vezette.

A társaság Simicska Lajos és Nyerges Zsolt mostanáig Fidesz-közelinek számító vállalkozó érdekkörének számít. Amikor Baji Csaba 2008-ban megjelent az E-OS igazgatóságában, a cég áttételesen Nyerges Zsolt tulajdonában állt. 2010-es távoztakor a vállalkozás egy ismeretlen hátterű, de Simicska és Nyerges egy másik érdekeltségével azonos svájci címen bejegyzett offshore-szerű társaságé volt.

Baji Csaba négy éve Simicska Lajos egyik érdekeltségétől érkezett az MVM élére, most talán épp emiatt kell távoznia
Baji Csaba négy éve Simicska Lajos egyik érdekeltségétől érkezett az MVM élére, most talán épp emiatt kell távoznia
Kurucz Árpád

 

Azóta az E-OS tulajdonosa a Nyerges vezette, Simicska tulajdonaként számon tartott Közgép. Ez évig az E-OS egyik korábbi leányvállalatánál igazgatósági posztot töltött be Orbán Viktor miniszterelnök veje, Tiborcz István. Baji Csaba, miután a kinevezésekor elnökké választott Faragó Csaba szingapúri nagykövet lett, 2011-ben az elnöki feladatokat is átvette. Az MVM több más 2010-ben, illetve azóta kinevezett igazgatósági vagy felügyelőbizottsági tagja is Simicska és Nyerges üzleti köréből került ki.

Ez akkor kiegyensúlyozott viszonyt vetített előre a Fidesz-kormánnyal.A gyakorlatban ez azt jelentette, hogy amit a kormány, különösképpen Orbán Viktor kigondolt, azt az MVM-nek aggálymentesen meg kellett valósítania. Ez később bizonyos feszültségekhez vezetett. A kormányzati akarat leginkább abban jelentkezett ugyanis, hogy az addig csak villamos energiával foglalkozó MVM-nek át kellett nyergelnie a gáziparra is.

Ott minden olyan területre belépett, ami állami döntéstől függött, vagy a gázipari szereplő helyzete meggyengült. Ez főként az addigi hallgatólagos szerepleosztás szerint gáziparral foglalkozó Mol elleni lépésnek tűnt, de az MVM megvásárolta az E.ON gáznagykereskedőjét és tárolórendszerét is. Az MVM-en belül a kormányzati elképzelésekkel szemben mégis máig érzékelhető egyfajta közegellenállás.

Mivel az MVM költségvetése az E.ON-cégek felvásárlásával úgymond kifeszítetté vált, azóta egyértelmű elv látszik érvényesülni: amit az állam kér, annak árát fizesse is meg. Így az elmúlt két év során az MVM cég- és gázvásárlásra már több mint kétszázmilliárd forint állami pluszforrást kapott. A csoport az elmúlt négy év során hullámzó eredményeket ért el. 2012-ben a 74 milliárdos csoportszintű eredménnyel viszont sikerült az előző vezetés alatti 61 milliárdos csúcsot is megdönteni.

A rezsicsökkentés felfalja a cég eredményét
A rezsicsökkentés felfalja a cég eredményét
M. Schmidt János / Népszabadság

Ám 2013-ra már csak 32 milliárd forint haszon maradt a kasszában, valószínűleg nem függetlenül a rezsicsökkentéstől. Míg az első tavalyi lakossági árcsökkentés az MVM-et alig érintette, addig a második már jelentősen, a most szeptemberi pedig már szinte kizárólag az MVM terheit növeli. Pletykák szerint talán az Orbán Viktor és Simicska Lajos közötti feszültség okán is. Lapunk információi szerint az MVM-nél idén még a tavalyinál is kevesebb, de azért még pozitív, néhány tízmilliárd forintos eredményre számítanak.

MVM-közeli források lapunknak megerősítették: októbertől valóban jelentősen emelkedik az orosz gáz ára. Ez első körben az MVM-nek jelent pluszköltséget, amelyet viszont még véletlenül sem igyekeznek a lakossági fogyasztókra hárítani. Elfogadják ugyanis a törvényeket, miszerint a gázárak meghatározása a politika feladata. A helyzet áthidalására irányuló erőfeszítéseket úgy jellemezték, hogy az MVM „küzd”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.