galéria megtekintése

Ugrásra készen Matyi piacáért

Könyvpiac

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 23. számában
jelent meg.


F. Szabó Emese
Népszabadság

Készülnek a könyvpiaci szereplők az Alexandra utáni üzleti életre – legalábbis ez derül ki a szakma környékén tapasztalható mozgolódásokból. A legnagyobb nyertes a Libri-Shopline Csoport lenne, ha a Matyi Dezsőhoz köthető hálózat bedőlne. Ám kisebb kiadók, névtelen levelezgetők is belefolynak a történetbe.

A mozgolódás nem véletlen, az Alexandra-boltok adják a teljes könyvkiskereskedelmi forgalom 35-45 százalékát – az arány kiadónként jelentős eltéréseket mutat. Van kiadó, amelynek legnagyobb partnere a Matyi Dezső fémjelezte hálózat. Ennek a piacnak az átvétele, újraosztása hatalmas lehetőség. Lenne. Egyelőre azonban a hálózat csak nem akar összeomlani, köszönhetően a könyvkiadók összefogásának. Mint arról lapunk részletesen beszámolt, Matyi Dezső és családja a kis- és nagykereskedelmet bonyolító Pécsi Direkt Kft.-ből tulajdonképpen átvitte a fő tevékenységet a Rainbow Üzletlánc Kft.-be és a Könyvbazár Kft.-be.

Matyi Dezső egy csaknem tízéves felvételen. Amikor az üzlet beindult...
Matyi Dezső egy csaknem tízéves felvételen. Amikor az üzlet beindult...
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Ezekben a társaságokban Matyi nem jelenik meg tulajdonosként vagy ügyvezetőként, felesége és lányai birtokában vannak az új cégek. A Könyvbazár szerződésben vállalta át a Pécsi Direkt könyvkiadókkal szemben felhalmozott tartozásának kifizetését, legfeljebb hároméves ütemezéssel azzal a feltétellel, hogy a továbbiakban a kiadók az új társaságokkal kötnek bizományosi szerződést. A kiadók ebbe szinte kivétel nélkül belementek. Vagyis ha a Könyvbazár szépen törleszt – és a későbbiekben nem lesz jellemző az a laza fizetési hajlandóság, amit a Pécsi Direkt mutatott –, akkor a rendszer akár működhet is tovább. Az más kérdés, hogy mi is lesz a Pécsi Direkt sorsa, hiszen a céggel szemben több végrehajtás – köztük banki, adóhatósági és egyéb cégek által indított –is folyamatban van.

 

Matyinak a lapunkhoz eljuttatott helyreigazítási kérelme szerint minden követelést ki tudnak elégíteni, és a Pécsi Direktnek nincs 11 milliárd forintos tartozása. (A cég tartozásállománya a 2012-es mérleg szerint ekkora, ám sajnos pillanatnyilag nem lehet tudni a pécsi vállalkozóhoz kötött társaságokról szinte semmit, mivel eddig egyetlen cége sem nyújtott be mérleget 2013-ról.)

A helyzet persze csak akkor rendeződhet, ha a Könyvbazár és a kiadók között megfelelő bizalmi viszony alakul ki. Ezt a jelek szerint igyekeznek egyes szereplők aláásni. Lapunk több olyan levelet kapott, amely ezt célozza. A Magyar Könyvterjesztők és Könyvkiadók Egyesülésén (MKKE) is „átment” például több kétes hátterű levél. Ezek arról szóltak: Matyi nem fogja kifizetni a kiadókat, s ez ellen tenni kell. Mutatja a feszültséget, hogy a Libri-Shopline Csoport a Vs.hu portál értesülése szerint kivált a MKKE-ből. A cérna a lap szerint ott szakadt el, amikor a frankfurti könyvvásáron Matias-borok kóstolására invitálta a résztvevőket az egyesülés.

„Jelenleg megfelelően működő kapcsolatban állunk a Könyvbazár Kft.-vel, a szerződésünkben foglaltaknak a cég eleget tesz, ahogy a Pécsi Direkt Kft.-vel kapcsolatban sincsenek követeléseink” – kommentálta a hírt lapunknak a Libri-Shopline Kiadó (LS) vezetője, Halmos Ádám. A kilépésnek szerinte kizárólag szakmai okai vannak: a MKKE-nek jelentős strukturális átalakításra lenne szüksége ahhoz, hogy a kiadói, kereskedői érdekképviseletet megfelelően elláthassa, és képes legyen reagálni a könyvszakmával kapcsolatos új kihívásokra – tette hozzá. Egyébként a Libri Könyvkereskedelmi Kft. az egyesülést tagja maradt, csak a kiadó vált ki.

Inkább a jogszabályokban látja a problémát Érsek Nándor, a Scolar Kiadó vezetője, alapítója. Mivel a szabályozás lehetővé teszi, hogy kereskedők is alapítsanak kiadókat, ezért az egyszerű kiadók nem tudják kizárólag a maguk érdekeit képviselni. A kereskedők több milliárd forint árbevételükkel nagyságrendekkel túlszárnyalják még a legnagyobb kiadókat is, az erőviszonyok így nem ugyanazok az egyesülésen belül. Németországban például kereskedő nem alapíthat kiadót – tette hozzá. Az Libri-Shopline Csoport határozottan tagadta, hogy neki bármi gondja lenne Matyi Dezső cégcsoportjával. Ugyanakkor minél több kiadó dühödik fel és tesz bármilyen lépést, az annál inkább gyengíti az Alexandra pozícióit – bárki is legyen a tulajdonos.

A kiadók számára első pillantásra értelmes döntés összefogni Matyiék ellen, hiszen az LS – s ezzel minden szakmai szereplő egyetért – rövid határidővel fizet, korrekt elszámolást alkalmaz és átlátható számításokat végez. Ez azonban nem minden. Kereskedelmi árrése magasabb, mint amit Matyiék ajánlanak, egy év után az eladatlan könyveket visszaküldik a kiadónak, míg az Alexandra-boltokban azok akár évek múlva is megtalálhatók – állítják a mindkét céggel kapcsolatban álló kiadók. A legfontosabb azonban az – teszik hozzá –, hogy Matyi mindenkivel megállapodik. Azzal is, aki évente egy-két könyvet ad ki. Ám a Libri-Shopline nem hajlandó elaprózni a bevételeit. Vagyis a kicsik – az Alexandra esetleges bedőlésével – kiszorulhatnak a nagy könyvpalotákból.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.