Félárú hűtő a nagycsaládosok és nyugdíjasok 1 százalékának

Október végétől-november elejétől nagycsaládos és nyugdíjas lakástulajdonosok energiatakarékos hűtők vagy fagyasztók félárú vásárlására nyújthatnak be pályázatot. A keret 627 millió forint, amiből a jogosultak körülbelül egy százaléka választhat a listából magának új berendezést.

Nyugdíjasok és nagycsaládosok számára keveset fogyasztó hűtőszekrények, kombinált hűtőszekrények, fagyasztószekrények vagy fagyasztóládák félárú vásárlására írt ki pályázatot a nemzeti fejlesztési tárca. A vissza nem térítendő támogatás A+ kategóriájú termék esetén legfeljebb 25 ezer, A++ és A+++ esetén maximum 35 ezer forint. Az a lakástulajdonos jogosult, akinek jelenleg használt berendezése ennél legalább 10 százalékkal többet fogyaszt, vagy üzemeltetése minimum évi 20 kilogrammal több széndioxid-kibocsátással jár. A rendelkezésre álló teljes keret 627,1 millió forint.

Számításunk szerint ebből körülbelül 20 ezer háztartás juthat féláron új hűtőhöz. Ehhez képest Magyarországon több mint 200 ezer nagycsaládot tartanak nyilván és a KSH szerint a nyugdíjasok száma is bőven meghaladja a kétmilliót. A rendelkezésre bocsátott keret tehát a jogosultak körülbelül egy százalékának teszi lehetővé, hogy az előre megadott választékból féláron jusson hűtőhöz vagy fagyasztóhoz. A készülékek kizárólag a pályázati portálon található "HGCS katalógusból", az ott felsorolt kereskedőknél vásárolhatók meg.

A pályázati felhívás szerint háztartásonként és személyenként egy pályázat adható be. Jelentkezés az akció honlapján (https://uszt-hgcs.hu) állami ügyfélkapus belépési joggal. A pályázatok más-más időpontokban adhatók be. A közép-magyarországi régióban lakók október 27-től összesen 185 millióra, az észak-alföldi lakosok október 31-től 93 millióra, a dél-alföldiek november 4-től 83 millióra, az észak-magyarországiak november 8-től 76 millióra, a Közép-Dunántúl lakosai november 11-től 69 millióra, a Nyugat-Dunántúlon élők november 14-től 62 millióra, a dél-dunántúliak pedig november 17-től 59 millióra nyújthatnak be igényt. A teljes keret 627,1 millió forint.

A jelentkezéseket a források kimerüléséig fogadják, amiről értesítést tesznek közzé. Kedvező elbírálás esetén az erről szóló üzenet kinyitását követő 30 napon belül a kiszemelt hűtőt meg kell vásárolni. A támogatást a kereskedők kapják utólag. A pályázattal kapcsolatos tájékoztatók az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft.-nél is elérhetők.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.