Jövő héttől fizetik ki az Alba betéteseit

Napokon belül pénzükhöz juthatnak a tönkrement Alba Takarékszövetkezet betétesei. Az OBA 13 ezer ügyfélnek összesen csaknem 12 milliárd forintot fizet ki.

Megkezdi a csődbe ment Alba Takarékszövetkezet betéteseinek kártalanítását az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA). A tervek szerint az ügyfelek többsége a jövő hét elején a kezében tudhatja a pénzintézetnél kezelt megtakarítását – fogalmazott közleményében Fekete-Győr András, az OBA ügyvezető igazgatója.

Százezer forintig a Magyar Posta kézbesít, míg százezer és 2,5 millió forint között a postai kézbesítőtől kapnak értesítőt a betétesek, hogy melyik postán tudják felvenni az őket megillető összeget. E fölött az ügyfelek értesítést kapnak arról, hogy melyik takarékszövetkezeti fiókban rendelkezhetnek a kártalanítási összegről.

Az OBA az Alba 13 183 betétesének összesen 11,9 milliárd forintot fizet ki. Az ügyfelek 92 százaléka magánszemély, a takarékszövetkezetben tartott betétek átlagos nagysága 0,9 millió forint.

A takaréknak három olyan ügyfele van, akinek a számláján több pénz van, mint amekkora az OBA ártalanítási értékhatára. (Ez százezer euró, jelenleg 31,4 millió forint.) A három betétes esetében ez összesen kilencmillió forintot jelent, melyet, illetve az OBA-körbe nem tartozó többi betétes (önkormányzatok, az érintett pénzintézet, vagyis ebben az esetben az Alba vezetői és azok hozzátartozói) pénzét a Takarékbank fizeti ki - legalábbis részben.

Az OBA által nem biztosított betétek esetében a kifizetés mértéke a teljes betétkövetelés 40 százaléka. Ez azt jelenti, hogy például, ha egy biztosított betétesnek százmillió forintja van, akkor ebből most az OBA 31,4 milliót rendez, míg a Takarékbank 8,6 milliót, a többit pedig a takarék felszámolása során próbálhatja meg visszaszerezni a károsult.

Arról egyelőre nincs információnk, hogy mennyi olyan betétese volt az Alba takaréknak, akikre nem illet meg az OBA védelme, illetve nekik mennyivel maradt adósa a pénzintézet. A Magyar Nemzeti Bank mindenesetre augusztus végén még arról tájékoztatott, hogy június végén közel 15 ezer betétes pénzét kezelte a takarék.

Ezekre a kifizetésekre egyébként a takarékszövetkezetnél még meglévő likvid eszközökkel fedezett betétállomány nyújt fedezetet. A Takarékbank a kifizetés összegéről minden esetben részletes kifizetési elszámolást készít, melyet a betétes részére tértivevényes levélben küld meg azAlba adatállományában található állandó lakcímére, cégek esetén székhelyére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.