galéria megtekintése

Hatástalan csodafegyver

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 26. számában
jelent meg.


F. Szabó Emese
Népszabadság

Nem a jegybanki csodafegyver, a növekedési hitelprogram, hanem inkább az uniós források beáramlása mozgatja a gazdaságot – többek közt ez is kiderült a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb gazdasági előrejelzéséből, az inflációs jelentésből. Az MNB most vizsgálja, valójában milyen hatásai is voltak az unortodox lépésnek.

Akár 1200 milliárd forinttal is csökkenhet a beruházások értéke 2016 végére az MNB friss inflációs jelentése alapján, lapunk becslése szerint. A beruházási ráta a jegybank előrejelzése szerint az idén sem haladja meg a nemzeti össztermék 20 százalékát, és jövőre is épp megközelíti azt. Ezt követően viszont tovább eshet.

Önmagában a ráta lejtése nem meglepő, annak mértéke azonban a korábban finoman kommunikáltnál jelentősebb lehet. A tavasszal az uniónak leadott, idei konvergenciaprogram is tett már említést arról, hogy a beruházások visszaesése várható 2016-ban. „2016-ban már kizárólag az új, 2014–2020-as ciklus transzferei állnak rendelkezésre. Ennek következtében a 2015-ben befejeződő, EU-s forrásokból megvalósuló jelentős mértékű beruházások szintjét a 2016–2017-ben megvalósuló projektek nem lesznek képesek elérni” – írja abban a konvergenciaprogramban a kormány, amelyet korábban csak egy technikai kivetítésnek mondott, ám most egyre több jel utal arra, hogy megvalósíthatónak tart. A program egyenesen azzal számol egyébként, hogy a visszafogott beruházási aktivitás miatt kissé lanyhul a növekedés üteme is – igaz, 2017-re már bővülést és fellendülést jósolnak minden fronton.

Az uniós források lehívása a 2013-ig tartó uniós költségvétési ciklus végén hirtelen felfut – ez történt tavaly és az idén, s a zárási pánik keltette pozitív hatás kitart még valamelyest 2015-ben is. Ezt követően azonban a régi források kifutnak, az újak pedig még nem kezdenek el jönni. A jegybank szakértői szerint jövőre nagyjából a GDP egy százalékéval kevesebb lesz a beáramló összeg. Ez 2016-ban még tovább süllyed, a mértékre azonban a jegybank egyelőre nem tud becslést adni.

 

Az sem titok, hogy az egymást érő autóipari beruházások korábban felnyomták a rátát egyszeri hatás gyanánt. Ezt megfejelte még az idén a beszállítók fejlesztése, jövőre azonban ilyen nagyarányú fejlesztés már nincs kilátásban. Az MNB számítása szerint a GDP 0,2 százalékát tette ki a beruházási plusz a járműgyártók révén az idén, vagyis ennyivel kevesebbel lehet számolni jövőre. Az uniós támogatások mellett a nem közösségi állami költések is csökkenni fognak, a GDP 4,4 százalékáról 3,4 százalékra.

További beruházást apasztó elemre hívta fel a figyelmet Kondrát Zsolt, az MKB vezető elemzője. Szerinte ugyanis a növekedési hitelprogram messze nem lesz olyan hatással a beruházásokra, mint azt a jegybank számolja. Ennek oka az, hogy szerinte az esetek többségében egyszerűen nem új beruházást hoznak ezek a hitelek, hanem az egyébként is megvalósítandó fejlesztést oldják meg a jegybanki program kínálta olcsóbb hitelből.

A jegybank szerint a hitelezés felfutásában egyértelmű, hogy a cégek szívesen veszik fel ezt a kölcsönt – ezt Kondrát sem cáfolta. Egyértelmű, hogy bolond az, aki nem veszi fel a kedvező kamatozású hitelt – mondta. De szerinte éppen ezért hiú remény lehet ettől pluszberuházásokat várni. A beruházások felfutása korábban indult meg, mint ahogyan a növekedési hitelprogram elöntötte a piacot, vagyis az emelkedéshez önmagában ennek nincs köze. Ha a hitelprogram valóban felfuttatta volna a beruházási rátát, akkor látszania kellene egy törésnek. Ennek azonban nincs nyoma. Ennek alapján nem biztos, hogy bejön az a GDP-arányos 0,2 százalékos növekmény, amivel az MNB számol.

A jegybanki szakértők megjegyezték: a hitelprogramról éppen most készítenek egy felmérést, amelyben azt is vizsgálják, hogy csak a már korábban tervezett, szükséges beruházásokat fedeztek-e ebből a forrásból, vagy azért volt élénkítő hatás, és új, az olcsó hitel hatására elindított fejlesztés is. Továbbá megnézik azoknak a cégeknek a viselkedését, amelyek már éppen nem minősülnek kis- és közepes vállalkozásnak – vagyis kimaradtak a programból. Ha az ő beruházási döntéseik eltérnek azokétól, amelyek számára nyitott a hitelprogram, akkor biztosan lehet majd élénkítő hatásról beszélni. Ez érdekes összehasonlítás lesz, hiszen kevesebb mint ezer nagyvállalati besorolású cég van Magyarországon, közülük pedig néhány tucatra tehető azok száma, amelyek már éppen nem minősülnek közepesnek. Kérdés, hogy néhány cég viselkedéséből milyen következtetés vonható le a sokaságra nézve.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.