Egyre többet akar látni az ÁSZ

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) folyamatosan és fokozatosan kiterjeszti ellenőrzéseit a korábban kevésbé vagy egyáltalán nem ellenőrzött területekre és tevékenységekre - mondta Domokos László, az ÁSZ elnöke a szervezet állami vagyongazdálkodás témájában rendezett szemináriumán csütörtökön Budapesten.
Az elnök ismertette, hogy az elmúlt években az ÁSZ kiemelt ellenőrzési területévé tette az állami és önkormányzati vagyongazdálkodást, és ennek egyik fókuszterülete az árviszonyok hátterét meghatározó önköltség elszámolások megléte és átláthatósága.

Az ellenőrzéseket indokolja, hogy az ÁSZ rajta tudja tartani a szemét a közösség vagyonán, a vagyongazdálkodás, a vagyon nyilvántartása, pótlása ugyanis alapjaiban határozza meg például a közszolgáltatások fenntarthatóságát - fejtette ki.

Domokos László elmondta azt is, hogy az elsődleges ellenőrzési tevékenység mellett egyre inkább előtérbe kerül az ÁSZ tanácsadó, véleményalkotó funkciója is. A szervezet az ellenőrzések mellett elemzéseivel, tanulmányaival, véleményalkotásával szeretné átláthatóbbá és eredményesebbé tenni a közpénzek felhasználását, ezzel is a hozzájárulva a közszolgáltatásokat biztosító intézmények és rendszerek hatékonyabb működéséhez.

"Küldetésünk, hogy ellenőrzéseink, elemzéseink hasznosulásával olyan pozitív változásokat indítsunk el, illetve támogassuk fenntartásukat, amelyek hatással vannak a magyar polgárok mindennapi életére "– hangsúlyozta az ÁSZ elnöke.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.