Magas korhatár és alacsony nyugdíj - ez vár ránk

Egyre több idős ember, egyre kevesebb munkavállaló fiatal. Ráadásul aki munkaképes, az is kivándorol külföldre, vagy "feketézik". Sok járulékfizető kerülhet bajba emiatt nyugdíjas éveire. Holtzer Péter nyugdíjszakértő szerint, ha a rendszer jelenlegi formájában működik tovább, kevesebb pénz jut majd az időseknek.
A HVG-nek interjút adó Holtzer Péter, a Nyugdíj- és Időskor Kerekasztal (NYIKA) volt elnöke szerint egyáltalán nem valószínűtlen, hogy 2050-re 70 év lesz a nyugdíjkorhatár. Ez abból is látszik, hogy a szabályozás szerint már a következő évtizedre a korhatár 65 évre tolódik. Egy most 30 éves magyarnak tehát körülbelül 40 évet kell még ledolgoznia, hogy nyugdíjba mehessen, és ott körülbelül 10-15 évet tölthet. Ez az időtartam egyre inkább európai sztenderd kezd lenni.

A nyugdíjszakértő a lapnak kifejtette, hogy ha a nyugdíjrendszer továbbra is így működik, ahogy manapság, akkor 2050-re egyre kevesebb pénz jut az időseknek. Ennek egyik oka, hogy nő a várható élettartam, viszont egyre kevesebb gyermek születik, aki aztán később beléphetne a munkaerőpiacra. Holtzer szerint 2050 körül 8 millió körül lesz az ország lakossága, melyben egyre több nyugdíjas lesz, és egyre kevesebb dolgozó ember.

Az emberek azt gondolják, a fiatalok 2050-re is fizetik a nyugdíjakat, de a szakértő szerint ez nem így van. A NYIKA-nál végzett kutatások is megmutatták, hogy a 2040-2050 között keletkező terheket nem fogja elbírni a nyugdíjrendszer. Ha addig is tartjuk a jelenlegi színvonalat, akkor a költségvetési hiány elszáll, és emelni kell a járulékokat – tette hozzá Holtzer.

A szakértő szerint a nyugdíjrendszer rossz kilátásain a kormány intézkedései sem változtattak érdemben. A kivándorlással elkezdtek eltűnni a járulékfizetők. Ezek nem jeleznek jót, de a Bajnai-kormány által elkezdett, majd a Fidesz által folytatott reformokra nagy szükség volt. A volt elnök szerint a nők 40 éves munkaviszony utáni nyugdíja azonban szembemegy a szigorításokkal, teljesen értelmetlen, és nagyon drága.

A magánnyugdíjak államosítása kapcsán Holtzer elmondta, ő nem bontotta volna le a rendszert. Az viszont teljesen igaz, hogy a rendszer nem volt hatékony, ennek ellenére rendbe kellett volna rakni. A szakértő szerint a kormány lépése a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát rontotta.

A jelenlegi rendszerben a leginkább vesztes generáció a 35-50 éves lesz. Ők jó sok járulékot befizettek, de egy részük, aki csak most kezd gondoskodni magáról, sokkal nehezebben spórolja össze a nyugdíjra valót – mondja a szakértő.

A korosztályban van még egy kritikus tömeg, akik a rendszerváltás óta többnyire feketén, vagy minimálbérre bejelentve dolgoznak. Az ő problémájuk egyre közeledik, és a szakértő szerint még nincs rá válasz. A legnagyobb baj az érintettek képzettségével van, leginkább azzal, hogy nincs nekik. Az említett csoportban a munkavállalóknak nincs meg a 15-20 éves szolgálati idejük, így a törvény szerint nem jogosultak állami nyugdíjra. A NYIKA számításai szerint 20-40 ezer ember is lehet ebben a helyzetben.

A szakértő elmondta, a jelenlegi nyugdíjrendszer fenntarthatóságára megoldás lehet, ha a mainál egy szűkebbre szabott állami nyugdíj és ezzel megfelelően csökkentett járulékfizetés lenne kialakítva. A mindenkori magyar kormányoknak felelős hozzáállást kellene tanúsítani a nyugdíjrendszer átalakításánál, mert a témától mindenki csak fél a nyugdíjas szavazók miatt.

Holtzer nonszensznek tartja, hogy az állam nagyobb mértékben elismerné a gyermekvállalást a nyugdíjakban. A szakértő szerint teljesen ésszerűtlen azt hinni, hogy ha valaki sok gyermeket vállal, akkor nagyobb lesz a nyugdíja. Az ötlet egy probléma helyes felismerésére adott rossz válasz. A gyermekvállalás fontos, de messze nem nyugdíjkérdés – tette hozzá a volt NYIKA-elnök.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.