Az Air France járatainak 60 százalékát törölték, a pestieket is

A hétfőinél is több Air France-járatot törölnek kedden, a francia légitársaság gépeinek immár 60 százaléka marad a földön a pilóták sztrájkja miatt - írja a Euronews. A törlések a magyar járatokat is érintik: kedden mindhárom Párizsba tartó budapesti járat törlésre került.

A pilóták azért nem veszik fel a munkát, mert a cég átszervezéseket jelentett be fapados légitársasága, a Transavia fejlesztése miatt. A dolgozók attók félnek, ez elbocsátásokhoz és fizetéscsökkentéshez vezet.

- Ez nem egy fejlesztési terv, ez egy átcsoportosítás. Air France-gépek helyét szabadítanák fel Párizsban, hogy odaadják a Transaviának annak érdekében, hogy annak járatai időben indulhassanak az Orlyról – mondta a francia pilótaszakszervezet elnöke.

A pilóták attól tartanak, hogy szó nélkül átvezényelhetik őket a fapados leánycéghez, márpedig a diszkont légitársaságok kevesebb pénzt fizetnek ugyanazért a tevékenységért. Az Air France pilótái nyolc naposra tervezik sztrájkjukat, és ha nem lesz megegyezés, a cégcsoporthoz tartozó holland KLM pilótái is csatlakoznak hozzájuk. 1998 óta a mostani lehet a leghosszabb sztrájk a légivállalatnál.

A Lufthansa hosszútávú járatainak pilótái is sztrájkolnak kedden, ők a korkedvezményes nyugdíjazás kedvezőbb feltételeiért küzdenek. Budapesti járatot nem érint a munkabeszüntetés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.