Orbán kedvenc ellensége lehet Merkel kihívója

Martin Schulz EP-elnöki mandátuma hamarosan lejár, és a szokásjog szerint át kell adnia a székét. Berlinben pedig a szociáldemokraták úgy vannak vele, hogy inkább ő legyen a kancellárjelölt, csak nehogy a pártelnök.
Martin Schulzot, az Európai Parlament elnökét látná szívesen a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kancellárjelöltjeként a párt számos befolyásos csoportja és személyisége – írja a Spiegel online kiadása. Az egységfront kialakulását segíti, hogy a legtöbben egyetértenek: nem szeretnék, ha Sigmar Gabriel pártelnök és kancellárhelyettes vezetné a szociáldemokratákat a jövő ősszel esedékes országos választásokon.

Gabriel eredetileg azt akarta, hogy a kancellárjelöltet 2017 elején nevezzék meg, de újabban sürgeti a döntést. Arra hivatkozik, hogy az SPD nem állhat listavezető nélkül, amikor decemberben a nagykoalíciós társ, a konzervatív CDU hivatalosan is megnevezi saját jelöltjét, Angela Merkel kancellárt. Az SPD-ben hagyományosan a pártelnök a listavezető, de pont Gabriel teremtett ellenkező precedenst: a 2013-as választásokra Peer Steinbrück korábbi pénzügyminisztert jelölte kancellárnak.

Martin Schulz 2012 óta az Európai Parlament elnöke. Mandátuma az év végén lejár, a szokások szerint a pozíciót a szocialistáknak át kell adniuk a Néppártnak. Ez ugyanakkor csak szokás, elvileg nekifuthatna, hogy újraválasztassa magát. Vannak ugyanakkor bizonyos jelek, amelyek szerint Schulznak is lehetnek kancellári ambíciói.

Szeptember közepén egy interjúban éles szavakkal bírálta azokat az EU-tagállamokat, amelyek nem kívánnak részt venni a menekültválság európai szintű megoldásában. De nem a szolidaritás hiányát rótta fel, hanem arról beszélt, hogy a német adófizetők nagyon sok pénzt költenek például Lengyelország fejlesztésére. Ezzel nyilvánvalóan hazafelé, a német választóknak beszélt.

A magyar kormány biztos nem örülne, ha Schulz lenne a német kancellár, hiszen az EP-elnök a miniszterelnök egyik kedvenc ellensége. Szeptemberben, a kötcsei pikniken őt is név szerint megemlítette, mint azon európai vezetők egyikét, akik nem is liberálisok, hanem nihilisták. Pk azok, akik Orbán Viktor szerint a társadalomban kisebbségben vannak, de az európai elitet már rég elfoglalták. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.