Soros emberiesség elleneni bűnökkel vádolja Putyint

A magyar származású milliárdos szerint Szíriában történelmi léptékű humanitárius katasztrófa zajlik, és felszólította Európa népeit, hogy gyakoroljanak nyomást Oroszországra.

Szíriában elkövetett „emberiesség elleni gyűlöletes bűncselekményekkel" vádolja Vlagyimir Putyin orosz elnököt Soros György milliárdos befektető és filantróp. Soros a saját honlapján csütörtökön közzétett közleményben támadta vehemensen az oroszok szíriai bombázásait. Egyúttal azzal vádolta meg Putyint, hogy „agresszívan kihasználja" az amerikai választások előtti „hatalmi vákuumot a Fehér Házban".

A közleményben Soros leszögezi: a világ történelmi léptékű humanitárius katasztrófa tanúja Szíriában. Oroszország elnöke, Vlagyimir Putyin hajtja végre védence, a szír elnök Basár el-Aszad támogatásaként. „Amikor a tényeket majd teljes valójukban megismerjük, Aleppó Putyin általi lebombázását a modern világ minden képzeletet felülmúló háborús bűncselekményei között tartjuk majd számon" – olvasható a közleményben.

Soros – amellett, hogy felidézte: orosz gépek bombázzák Aleppó civil lakosságát – felhívással fordult az oroszokhoz és Európához. „Arra szólítom fel Oroszország és Európa népeit, valamint a világ többi részét is, hogy ne álljanak félre tétlenül, hanem adjanak hangot felháborodásuknak. A közvélemény megszólalása arra késztetheti Putyin elnököt, hogy véget vessen az emberiesség elleni gyűlöletes bűncselekményeinek" – áll a közleményben.

Soros György szeptemberben bejelentette, hogy 500 millió dollárt ad az életveszélyes helyzetekből menekülőket segítő programoknak és társaságoknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.