Lecsapott Floridára a Matthew hurrikán

Helyi idő szerint pénteken hajnalban érte el Florida partjait a Matthew névre keresztelt hurrikán, amely már több száz halálos áldozatot követelt Haitin és más karibi szigeteken.

A trópusi vihar az ötfokozatú hurrikánskálán 4-es erősségű, vagyis „nagyon veszélyes", hiszen 200 kilométeres óránkénti sebességgel fúj benne a szél. Meteorológusok szerint legalább egy évtizede nem pusztított ilyen erős hurrikán az Egyesült Államokban, utoljára a 2005-ös Katrina volt ehhez mérhető.

Az előrejelzés szerint a hurrikán végigtarolja majd Florida, Georgia és Dél-Karolina államok partvidékét, mielőtt meggyengül. A meteorológiai szolgálat szerint három és fél méteres vihardagályra lehet számítani, illetve 300-400 milliméter eső is eshet, aminek következtében egyes helyek hetekre, vagy akár hónapokra is lakatlanná válhatnak.

Florida kormányzója Rick Scott az elmúlt három napban többször is figyelmeztette a lakosságot, hogy hagyják el a tengerpartot, de sokan maradtak. Csütörtök este Scott ismét arról beszélt, hogy a közelgő vihar egy „szörnyeteg", és még nem késő távozni, és nem éri meg kockáztatni. A legfrissebb jelentések szerint már bőven százezer felett van az áram nélkül maradt háztartások száma.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.