A kolumbiai elnök kapta a Nobel-békedíjat

Juan Manuel Santos kolumbiai elnök kapta a Nobel-békedíjat, aki kulcsszerepet játszott abban, hogy 52 év polgárháború után békét kötött egymással a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) és a kormány. Az oslói döntés óriási gesztus: a kolumbiaiak múlt vasárnap a megállapodást népszavazáson utasították el, aminek eredményeképp kiújulhatnak a harcok.

A Nobel-bizottság tagjai dicsérő szavakkal méltatták Juan Manuel Santost, amiért négy év kőkemény tárgyalás után sikerült elérnie, hogy a marxista gerillák letegyék a fegyvert, és vezetőjük, Timoleón „Timochenko" Jiménez aláírja a békemegállapodást. Az elismerés óriási gesztus, és biztatás a nemzetközi közösség részéről: folytatni kell a békefolyamatot, amely jelenleg megrekedt.

Juan Manuel Santos
Jose Gomez / Reuters

A Latin-Amerika leghosszabb fegyveres konfliktusát lezáró békeszerződés szeptemberi aláírása után Santosék népszavazásra bocsátották a megállapodást. A közvélemény-kutatások az igenek nagyarányú győzelmét jósolták, de a Brexit-népszavazáshoz hasonló forgatókönyv játszódott le, s hajszállal győztek a nemek. Ez olyan helyzetet teremtett, amelyre Santos sem volt felkészülve, s miután az eredmény nyilvánosságra került, elismerte, hogy nincs B-terve. Órákkal később bejelentették, hogy ismét tárgyalóasztalhoz ülnek a kormány és a marxista gerillák képviselői, s mindkét fél biztosította a másikat, hogy elkötelezettek a béke mellett.

A békemegállapodást elutasító – az egykori elnök, Álvaro Uribe vezette – tábor szerint a szerződés nem szolgáltat igazságot az áldozatoknak, s nem elég szigorú a gerillákkal. A kormány és a FARC közti konfliktus – amelyben a gerillákkal szemben részt vettek a jobboldali félkatonai szervezetek is – 200 ezer ember életét követelte, s több mint ötmillió embert kényszerített az otthona elhagyására. A megállapodás azonban gyakorlatilag amnesztiát ígér a gerilláknak, biztosítja, hogy a FARC pártként részt vegyen a politikai életben, s a kormány anyagi – közel a minimálbér összegének megfelelő – támogatást is nyújtana az integrációhoz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.