Ez a népszavazási kudarc háborúba taszíthatja az országot

Némileg váratlanul elutasították a szavazók a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) gerillái és a kormány között szeptemberben megkötött békemegállapodást. A részvétel alacsony volt, a jogosultak alig több mint harmada ment el szavazni.
Juan Manuel Santos kolumbiai elnök szándéka szerint az 52 éve tartó, 260 ezer életet követelő polgárháború lezárásának a lehető leggnagyobb legitimitást szerette volna megszerezni a vasárnapi népszavazással. Azonban a visszafogott számban megjelenő szavazók - 34,9 millióból 13 millió ember ment el - viszonylag kis különbséggel, 60 ezer szavazattal, de elutasították a békemegállapodást - számolt be az AP hírügynökség.
Az elkeseredés jelei az igenpártiak táborában
Az elkeseredés jelei az igenpártiak táborában
John Vizcaino / Reuters

Santos elnök elismerte a vereséget, és kijelentette, hogy a tűzszünet ettől függetlenül továbbra is érvényben van. A FARC vezetése hasonlóan nyilatkozott, közleményük szerint a szervezet eltökélt a béke megteremtésében: a gerillaharc áldozatainak kárpótlást fizetnének, anyagi forrásaival pedig elszámol a kormány felé.

Az ellenzők Uribével (középen) az élen kifogásolják, hogy a gerillák megússzák a felelősségre vonást
Az ellenzők Uribével (középen) az élen kifogásolják, hogy a gerillák megússzák a felelősségre vonást
John Vizcaino / Reuters

A korábbi elnök, Alvaro Uribe vezette ellenzők leginkább azt kifogásolták, hogy a békeszerződés értelmében a FARC gerillái elkerülik az elszámoltatást. A megállapodás szerint ugyanis a harcosok leteszik a fegyvert, majd a szervezet politikai párttá alakulva integrálódik a közéletbe. A 2018-as parlamenti választások nyomán a szervezetnek garantáltan járna 10 mandátum.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.