galéria megtekintése

Vendetta a béke árnyékában

1 komment


Körösi Ivett

Első látásra az öt évtizede dúló polgárháborút lezáró népszavazás bukása senkinek sem jelent győzelmet. A kormány és a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) békemegállapodását a választók 50,2 százaléka vasárnap leszavazta, ám a „nem" tábor tagjai aligha örülnek szívből, hiszen döntésük nyomán ismét kiújulhatnak a harcok a 47 millió lakosú dél-amerikai országban.

Egy embernek igazán van oka ünnepelni: a megállapodást ellenző kampány vezetőjének, Álvaro Uribének. Az egykori kolumbiai államfő már a két év múlva esedékes elnökválasztásra „melegít".

Eleinte úgy tűnt, hogy a Demokratikus Centrum párt vezetőjét csupán személyes bosszú vezérli, hiszen apjával a marxista gerillák végeztek. A tragédia elnöki idejére is rányomta a bélyegét, 2002 és 2010 között az Uribe-vezetés súlyos csapásokat mért a FARC egységeire.

Kolumbiában nem lepett meg senkit, hogy amikor a jelenlegi elnök, Juan Manuel Santos 2012-ben elindította a béketárgyalásokat a FARC-kal, Uribe a „nem" tábor élére állt. Sokan szimpatizálnak vele, hiszen áldozatként hiteles figura, aki úgy véli, a gerilláknak amnesztia és képviselői posztok helyett kemény büntetés jár a gyilkosságokért, emberrablásokért és más bűnökért.

 

Az elmúlt hónapok során milliók álltak be a 64 éves Uribe mögé, aki sikeres kampányt vezényelt le, s most már ő is ott ülhet a tárgyalóasztalnál. A „nemek" vasárnapi győzelme után Santos felkérte, hogy ossza meg vele a békeszerződést módosító javaslatait. Uribe kapott az alkalmon, s bejelentette: nemcsak a történelmi dokumentumot kívánja felülvizsgálni, hanem a kormány gazdasági programját is. A szarvasmarha-tenyésztőből lett politikus a 2018-as elnökválasztásra készül. Mivel kétszer is betöltötte a posztot, ő már nem indulhat, de a jelöltje igen: úgy tartják, hogy pártjában Uribe „egyszereplős műsort" vezet, így egyesek szerint a háttérből irányítaná az országot.

Kétségtelen, hogy karizmatikus személyiség. Amikor 2010-ben távozott az államfői posztról, a népszerűségi indexe  magasan állt, a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint ez kitart: Uribét a lakosság 59 százaléka támogatja, míg Santost csupán 38 százalék. Ha marad ez a tendencia, akkor Kolumbia az elnökválasztás után erősen jobbra tolódhat. – A békefolyamat nagy győztese Uribe. Az elnökjelöltje befutó lehet a 2018-as választáson – idézett a Reuters egy baloldali szenátort, Antonio Navarrót.

A jogot végzett, Oxfordot is megjárt Uribének nemcsak a hatalom visszaszerzése lehet a célja, hanem a bosszú is: utódját és egykori védelmi miniszterét, Juan Manuel Santost ő segítette az elnöki székbe. Állítólag azzal a feltétellel, hogy a szociáldemokrata Kolumbiai Liberális Párt vezetője ugyanolyan ádáz harcot folytat a FARC ellen, mint ő. Santos két évvel később azonban bejelentette: béketárgyalásokat kezd a gerillákkal.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.